Místo, kde andělé míří k zemi
Všechny fotografie: Pavel Haž

Místo, kde andělé míří k zemi

5. 8. 2023

Klid a pohodu vzbuzující polabská krajina skrývá nejedno překvapení. Městys Choltice, ležící 15 kilometrů od Pardubic, je velmi bohatý. Do jeho majetku patří, mimo jiné, i barokní zámek obklopený parkem plným vzácných dřevin.

Historie osídlení tohoto místa sahá až do roku 1285, kdy Václav II. věnoval Záviši z Falkenštejna města Lanškroun a Poličku a k tomu ještě hrad Lanšperk. Svědkem tohoto daru byl jistý Beneš z rodu Benešoviců, který pocházel právě z Choltic. Proto zmiňujeme tuto souvislost. Poté se zde majitelé různě střídali a za vlády Boubínských z Újezda byla vystavěna první východočeská vodní tvrz.

Roku 1469 vyzkoušel pevnost tvrze a jejího vodního příkopu uherský král Matyáš Korvín, který táhl do boje s Jiříkem z Poděbrad. Sice ho neporazil, ale v nastalých bitkách byla tvrz velmi vážně poničena. Na jejím místě byl proto zbudován tzv. malý zámek.

První Thun přichází do Choltic krátce po stavovském povstání v roce 1623. Významným majitelem z tohoto rodu se potom stal Romedius Konstantin. To již byla polovina 17.století. Do vínku dostal zdevastovaný malý zámek, a tak se za pomoci svých dvou bratrů rozhodl postavit zámek nový. Ze svého rodného místa, nacházejícího se v okolí italského Trentina si přivedl stavitele a architekty, jež vedl Luka deRossi. Kromě zámku ve tvaru L vznikla i kaple svatého Romedia.

Kaple nese název poutníka a světce z Taur, což je dnešní jižní Tyrolsko. Tento svatý byl patronem všech Thunů. Romedius měl dvě hlavní role. Jednak vracel tzv. bludaře na správnou cestu a za druhé uzdravoval nemocné.

P1120875.JPG

Zdejší kaple je výjimečná svým členěním. Má oválný půdorys a lucerna nahoře je osmiboká. Je nádherná a výstavní, málokdo z návštěvníků očekává tak úchvatný pohled. Je členěna deseti sloupy, zdobenými tzv. žlábkováním. Sloupy jsou rovněž zdobeny vinnou révou. Sloupy ozdobily figurky andělíčků, kteří nečekaně míří rovnou k zemi a ne k nebesům. Za naprosto neobvyklý jev to označil profesor V .V. Štech, odborník na nové baroko. Podle jeho slov nemá toto zdobení konkurenci. Řezby u rámů obrazů, tak i u oltářů, a vyřezávané lavice pocházejí z dílny pražského Němce Johanese Reinera, významného řezbáře své doby, tedy doby kolem 1670. Zámek i kaple byly vystavěny v letech 1668 až 1670. Na kapli se však pracovalo déle, byla vysvěcena až v roce 1691.

Výška kaple je 24,5 metrů. Vzácná je i sbírka obrazů, z nichž některé jsou věnovány zpodobení sv. Romedia. Jsou tady funkční varhany. Kaple je jednou měsíčně využívána k bohoslužbě, konají se zde svatby a pravidelně jsou pro skvělou akustiku pořádány přehlídky chrámových sborů.

V zámku je nyní přístupný jeden prohlídkový okruh. Vaší pozornosti by rozhodně neměl ujít pro svoji autenticitu a vzácnou zámeckou lékárnu.

Zámecký park má i revitalizované vodní plochy. Navíc si zde můžete vyzkoušet sportovní disciplinu pro celou rodinu. Jde o DiscGolf, jehož stanoviště jsou umístěna ve volné přírodě a vybavení je možné si zapůjčit za úhradu v pokladně zámku.

Choltice na vás dýchnou vlídnou atmosférou a nudit se tu rozhodně nebudete.

cestování hrady a zámky města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.