Rakytník v naší zahradě
FOTO: autorka

Rakytník v naší zahradě

7. 9. 2016

O rakytníku se všude píše jako o rostlině, která se dá používat jednak ve zdravotnictví, léčitelství a také je i hodně používána v domácnosti. Zmínka o jeho existenci a názvu zasahuje až do Ŕecka, Rakytník jsem nasadila možná před 5 lety. Koupla jsem dvě sazenice, samce a samici. Další rostlinky jsem si vykopala u jedné učitelkyna zahradě v ulici. Protože jsem měla sazeniček vykopaných víc, rychle se rakytník množí, tak jsem dala nějaké sazeničky i s kořeny naproti sousedce. Stromky už vyrostly, už jsou velké 2 m až 3 metrů. Daří se jim u nás na zahradě,ale všude v celé Evropě. Na stromcích - keřích samicích rostou bobule, které se během srpna až října dozrají a sklízí se.

Co s nimi uděláte a jak si je zachováte i v zimním období  je na vás. Já je otrhám, umyju, přeberu a dávám je zmrznout do mrazáku. Teď, když jich mám dostatek, rozdávám je v rodině, kamarádkám i v práci kolegyňkám. Napřed jsem sbírala jen bobulky. Přišla jsem na to, že lepší a hlavně rychlejší je ostříhat větvičky a at´si to každá obere v klidu doma.

V době, kdy řádí chřipky, dám 2 lžíce do hrnku a zaleji lžící medu. Až trochu povolí, tak je s mužem každý den konzumujeme. Obsahují mnoho vitamínů, zejména vitamin A,B,C,D a E a A a dále užitečné minerály. Také hodně spotřebuji do různých druhů buchet, kam je přidávám. Do koláčů, do tvarohu a hrozinky k tomu, nebo jen na koláč a zasypu drobenkou. To samé i různé druhy kynutých buchet s různým ovocem, tak nezapomenu přihodit hrstky zmrazeného rakytníku. Ten jim dá takovou nakyslou chuť..Můžete je dát i do různých piškotových, hrnkových a lžícových receptů dle vašeho uvážení.

Dá se z nich dělat i marmeláda, šťáva i olej, ale to nedělám. Mohou se i sušit ale s tím nemám zkušenosti. Nejen plody, ale i jejich lístky se dají v domácnostech využívat.

Tak, kdo máte zájem si to vyzkoušet, milé hospodyńky, tak vám přeji dobrou chuť.

zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
:)))))
Alena Várošová
Evo,nic se nestalo,napsala jsi to tak přesvěčivě, že by ti někteří i věřili.Hezký večer,každý se můžeme splést.Nikdo není dokonalý.
Eva Mužíková
Aleno,já jsem ale čudla. Teprve po Tvé reakci jsem si přečetla můj příspěvek. SAMOZŘEJMĚ, že jsem se upsala:((( plodila samice, jak jinak:))))
Alena Várošová
Hani,můžete to být pouze jen okrasný keř.Viděla jsem podobný u nás v ulici a rakytník to není.Rakytník má mezi větvičkami ostrny,trny.Tak to netrhejte,aby to nebylo jedovaté.
Hana Práglová
Mám na zahrádce velký keř s podobně oranžovými bobulkami.Dnes jsem se dozvěděla,že to není rakytník,tak musím zjišťovat,oč jde.
Alena Várošová
To není možné Evo,to musela být samice a zarodila ti za dva,tři roky.Moc se mi to nezdá.Jo mohli ti to prodat za samce,mohli to mít pomíchané.?Hlavně,že plodí!!!!
Libor Farský
Děkuji za odpověď Aleně. Ale zase teď nechápu příspěvek Evičky. Já myslel, že samečkové v přírodě jen oplodňují, oni také rodí?
Eva Mužíková
Aleno, také jsem v bývalém bydlišti měla dva keře. Samčí začal plodit rok po té, co jsem se odstěhovala:))) Překvapilo mne, že dáváš plody do koláče, bála bych se,že bude hodně kyselý....
Jarmila Komberec Jakubcová
Alenko moc krásná fotka i vyprávění. Letos se i nám urodil rakytník a budu z něho dělat asi nějaké kapky.Na víc mi stačit zatím nebude. Jinak jsem se s rakytníkem setkala na severu v okolí Finska kde mu říkají "citron severu". I když oproti citronu má 10x procento vitaminu C.
Alena Várošová
Dano děkuji Vám.Vím,že se to dá všechno vyhledat na internetu.Jste hodná,že jste tady přidala stránky pro ostatní,kteří si o této léčivé rostlině chtějí něco přečíst. Libore,já když rakyrtník kupovala od prodejde,tak mi sám doporučil párový orgán t.j. samcice a samce.Samic můžete mít víc,ale samec by neměl chybět,kvůli opýlení.Sice nejsem odborník,ale sazenice máme od sebe 2,5 metru a když jsem nakonec dostala sazenice samice od p.učielky,tak jsem je k tomu přisadila.Opravdu doporučuji,máte zdroj plný vitaminů po celý rok,nač platit drahé doplňky stravy,když to Vám roste přímo na zahradě přírodní produkt.V každém zahradnictví by Vám měli umět poradit.Tak nejen Vám Libore ,ale i dalším příznivcům přeji radostné pěstování a ještě lepší sklizenˇa samozřejně kopu zdraví k tomu. Hezký den.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...