Pepa III.
Úvodní foto: autorka článku

Pepa III.

7. 1. 2022

Naše pravidelná vycházka vedla tentokrát do budovy České pojišťovny ve Spálené ulici, do kostela sv. Ignáce a na Karlov. A proč Pepa III.? Hned vysvětlím.

Velkou raritu ukrývá secesní budova České pojišťovny v pražské Spálené ulici. V kašně pod schody plave živý úhoř. Jmenuje se Pepa a je už třetí od roku 1914. Na prvního vzpomínal kdysi slavný herec Jan Werich.

Prvního úhoře chytil ve Vltavě zaměstnanec pojišťovny Oulík, který se o rybu obětavě staral až do své smrti a dal mu jméno Pepík. Za Pepou chodil malý Jan Werich, jeho tatínek tu pracoval. Pepa dokonce dostal společnici samičku lína Mařenku. Úhoři jsou však v přírodě samotáři, a tak jim ta společnost nedělala dobře a Mařenka uhynula. Pepa přečkal dvě světové války a v kašně prožil úctyhodných 62 let. Tělo je dodnes naloženo v lihu v Národním muzeu.

V kašně ho nahradil Pepa II., který se bohužel nedožil vysokého věku. Během rekonstrukce budovy byl přemísťován, to mu prý nedělalo dobře, v roce 2005 uhynul.

Pepa III. pochází stejně jako jeho předchůdci z Vltavy. Voda do kašny prochází přes obrovské filtry, aby byla kvalitní. Dostává dvakrát týdně 3-5 rybiček, má rád svůj klid, a proto se často ukrývá uvnitř plastové roury.

Krásný výklad o Pepovi nám poskytla recepční pojišťovny, která ho krmí a je s ním v každodenním kontaktu.

Další zastávkou byl kostel svatého Ignáce v Praze, který stojí na Karlově náměstí na Novém Městě. Je to raně barokní stavba s bohatě zdobeným průčelím a věží z let 1665-1699, vznikl jako součást jezuitské koleje (nyní Všeobecná fakultní nemocnice). Od 24. 12. 2021 do 9. 1. 2022 jsou zde k vidění nádherné jesličky. Byly pořízeny v letech 1949-1954. Vytvořil je František Charvát, sochař a řezbář z Uměleckého závodu pro práce kostelní a dekorativní v Kutné Hoře.

Z Karlova náměstí jsme se vydali kolem Muzea Antonína Dvořáka na Karlov. Bývalý klášter augustiniánů kanovníků v Praze na Karlově je původně gotický, barokně přestavěný. Jeho součástí je i Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého. Klášter založil Karel IV.

Procházku jsme chtěli zakončit na Bastionu XXXI u Božích muk, ze kterého je krásný výhled na Prahu, ale bohužel je do 17. 1. 2022 z bezpečnostních  důvodu pro veřejnost uzavřen.

Prošli jsme zahradou Ztracenka na Albertov, ušli jsme něco málo přes 3 km a představte si, sešlo se nás celkem 34 capáků. Tak krásné počasí počátkem ledna jsme ještě na našich pravidelných procházkách nezažili.

 

Zdroj: internet a výklad recepční z pojištovny. Společné foto pořízeno náhodnou kolemjdoucí

cestování Praha Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...