Rakytník v naší zahradě
FOTO: autorka

Rakytník v naší zahradě

7. 9. 2016

O rakytníku se všude píše jako o rostlině, která se dá používat jednak ve zdravotnictví, léčitelství a také je i hodně používána v domácnosti. Zmínka o jeho existenci a názvu zasahuje až do Ŕecka, Rakytník jsem nasadila možná před 5 lety. Koupla jsem dvě sazenice, samce a samici. Další rostlinky jsem si vykopala u jedné učitelkyna zahradě v ulici. Protože jsem měla sazeniček vykopaných víc, rychle se rakytník množí, tak jsem dala nějaké sazeničky i s kořeny naproti sousedce. Stromky už vyrostly, už jsou velké 2 m až 3 metrů. Daří se jim u nás na zahradě,ale všude v celé Evropě. Na stromcích - keřích samicích rostou bobule, které se během srpna až října dozrají a sklízí se.

Co s nimi uděláte a jak si je zachováte i v zimním období  je na vás. Já je otrhám, umyju, přeberu a dávám je zmrznout do mrazáku. Teď, když jich mám dostatek, rozdávám je v rodině, kamarádkám i v práci kolegyňkám. Napřed jsem sbírala jen bobulky. Přišla jsem na to, že lepší a hlavně rychlejší je ostříhat větvičky a at´si to každá obere v klidu doma.

V době, kdy řádí chřipky, dám 2 lžíce do hrnku a zaleji lžící medu. Až trochu povolí, tak je s mužem každý den konzumujeme. Obsahují mnoho vitamínů, zejména vitamin A,B,C,D a E a A a dále užitečné minerály. Také hodně spotřebuji do různých druhů buchet, kam je přidávám. Do koláčů, do tvarohu a hrozinky k tomu, nebo jen na koláč a zasypu drobenkou. To samé i různé druhy kynutých buchet s různým ovocem, tak nezapomenu přihodit hrstky zmrazeného rakytníku. Ten jim dá takovou nakyslou chuť..Můžete je dát i do různých piškotových, hrnkových a lžícových receptů dle vašeho uvážení.

Dá se z nich dělat i marmeláda, šťáva i olej, ale to nedělám. Mohou se i sušit ale s tím nemám zkušenosti. Nejen plody, ale i jejich lístky se dají v domácnostech využívat.

Tak, kdo máte zájem si to vyzkoušet, milé hospodyńky, tak vám přeji dobrou chuť.

zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Alenko, také jsem o rakytníku uvažoval a pak na to zapomněl a chtěl bych si ho vysadit. Ale jak to vlastně je? Maruška píše, že má jen jeden keřík, ale ty uvádíš, že je třeba mít samičí i samčí? A jak se vůbec jejich pohlaví rozpozná, když bych si chtěl v zahradnictví sazeničky koupit? Mně už jednou u jiné rostliny prodavačka poradit neuměla.
Dana Kolářová
O různých výrobcích, jejich výrobě i užití si můžete přečíst v článku http://www.i60.cz/clanek/detail/11468/jarni-fotopribeh-rakytnik-pritel-naseho-zdravi Výrobky jsou výborné, ale trhat tak bohatou úrodu ručně je obdivuhodné.
Alena Várošová
Jitko a Leni,jak vás mohlo napadnout,že bych něco prodávala,ráda dám,když je toho přehršle.Śkoda,že bydlíte holky tak daleko,ještě je tam toho na trhání dost.Pěkný den.
Lenka Hudečková
Alenko, máš nádherný rakytník, hodně plodů. My máme doma rakytník - čaj, koupený na trhu od soukromníka. Děláme si ho hlavně v zimě při nachlazení. Kdyby mi někdo daroval plody čerstvé, jistě bych si s nimi poradila, ale nevím zde o nikom, kdo by pěstoval. Vlastně jsem rakytník asi nikdy neviděla v takové krása, jako je na Tvých fotkách. :-)
Jitka Valachovičová
Alenko, to je velká nádhera jakou máte krásnou úrodu a to musíte být všichni zdraví i celé okolí, které obdarováváte. Škoda, že to mám trochu z ruky, hned bych se nechala pozvat na koláč...i bych si koupila trochu domů a něco zdravého vyrobila. Díky za článek♥
Alena Várošová
Děkuji všem za milé komentáře,ráda bych vás všechny co rakytník nemáte podarovala jeho plody,ale jen bych vám je nastříhala.Opravdu jej rozdávám,mám ještě od loňska v mražáku a je to škoda nechat to na strmech,keřích..Máme 5 samic,které plodí a dva samce,takže podél plotu u sousedů. Stačí uvařit jabkový kompot a potom tam hodit dvě hrsti rakytníku,ale nevařit.A budete zdraví,jako řepa. Hezký večer.
Hana Rypáčková
Máte ho plnou zahradu, dcera ho má na parcele, kde nakonec nestavěli, ale sklízet rakytník je radost /navzdory píchání/. Možná tím stříháním se ti tak rozrostly... Dobrý nápad přikysatit nějaké jiné ovoce...
Ladislav Vesecký
Prý je opravdu moc zdravý. Škoda jen,že máme malou zahradu. Chutná skvěle.
Vladka Steinová
Alenko,díky za oživení této do nedávna neznámé,,nebo málo známé rostliny.Vím, že se užívá v kosmetice a ve zdravotnictví, snad pomáhá i při léčbě rakoviny , podporuje imunitní systém. Také děkuji za krásné fotky.
Marie Seitlová
Rakytník znám, mám zatím malý keřík, který snad bude příští rok rodit. Bobule a sirup dostávám od kamarádky. Dávám do mrazáku a má se každý den sníst 3-5 kuliček, jako prevence před chřipkou a nachlazením.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.