Fenykl, zelenina labužníků
FOTO: autorka

Fenykl, zelenina labužníků

20. 3. 2016

Přiznám se, že k nákupu prvního kusu fenyklu mě přivedla čirá zvědavost. Když jsme byli na dovolené na chorvatském ostrově Vis, tak jsme tam při toulkách přírodou objevili ve velkém množství divoký fenykl. Donesla jsem si semínka a zasadila na zahradě. Vyrostl mi přímo fenyklový les, ale užitek kromě čerstvé natě do salátů a pomazánek žádný. A tak jsem si první fenykl koupila v supermarketu. Od té doby si jej kupuji pravidelně. A mohu zodpovědně říct, že to je lahůdka. Zdravá lahůdka.

Fenykl můžete jíst syrový ve formě salátu, zapékaný, vařený s nějakou pikantní omáčkou nebo dipem, ve směsi různé zeleniny a brambor.
I já budu hledat další variace, jak fenykl upravovat.

Fenykl je bohatý na vlákninu a je proto ideální zdravotní zeleninou pro lidi trpící třeba nadýmáním, zácpou, a jinými zažívacími potížemi. Působí také detoxikačně, je bohatý na draslík a vitamín C.

Fenykl se prodává u nás z dovozu a to především od podzimu do jara. Takže ještě máte čas na vyzkoušení a experimentování.
Při zpracování fenyklu odřízněte a vyhoďte tvrdý stonek, nať však můžete použít.

Zdravá pánev:
3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
fenykl
cuketa
cibule
paprika
šunka
kmín, bylinková sůl
citrónová šťáva

Do větší pánve dáme olej, rozmáčknuté stroužky česneku, kmín. Postupně přidáme pokrájenou papriku a cuketu a tak 3 – 4 minuty restujeme, potom přijde do pánve fenykl a nakonec cibule. Vše opékáme až do změknutí zeleniny dle vlastní chuti. Můžeme přidat pokrájenou šunku, případně posypat strouhaným sýrem, ale není to nutné, osolíme – nejlépe bylinkovou solí. Před podáváním zakápneme citrónovou šťávou. Podáváme s pečivem.

Fenykl není příliš vhodný pro lidičky, kteří trpí průjmem.

Dobrou chuť!

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Řapíkatý celer používám především do polévek (i do vývarů) a do přílohové zeleninové směsi a nebo pod pečené maso. Vaše otázka mě nasměrovala na internet k vyhledání informací. Je tam spousta receptů, takže i já budu zkoušet.
Jitka Valachovičová
Fenykl v této podobě jsem také neznala a měla jsem představu, že je příliš aromatický jako ta semínka, co se dávají třeba do červené řepy. Zkusila jsem ho dát kousek do mrkvové polévky a včera jsem si dělala podobnou pánev jako je v receptu...mile mne výsledek překvapil. Od teď si budu fenykl kupovat a různě ho upravovat...doporučuji všem, kdo váhají = vyzkoušet!
Zdenka Jírová
Čtu tu samé dobré recepty, také tuto zeleninu neznám. ale teď nějaký váš recept zkusím. Ještě bych potřebovala poradit, jak zpracovat řapíkatý celer. Děkuji za rady.
Elena Valeriánová
Ivanko, určitě poznáš, je přesně takový jako na fotce u článku. Evi, já fenykl přidávám když dělám třeba pečené brambory se zeleninou. Brambory, mrkev, cibule, česnek, cuketa, dýně, celer, fenykl.vše nakrájím na kousky, osolím přidám kmín a olivový olej. Promíchám a dám na pekáč. Upečenou směs podávám k pečenému masu a nebo jako samostatné jídlo posypané nastrouhaného nivou. Množství a druhy zeleniny záleží na chuti kuchařinky.
ivana kosťunová
taky se pokusím, ale nevím, jestli ho v tom supermarketu poznám.
Eva Mužíková
Elen, t Tvůj recept přišel jako na zavolání. Fenykl jsem si koupila / mají jej dost často / a nevěděla jsem co s ním... určitě vyzkouším, mám experimentování ráda.
Marie Magdalena Klosová
Díky,vyzkouším.Nevěděla bych,co s ním. mm
Jarmila Komberec Jakubcová
Fenykl mám spojen navždy s ostrovem na Azorech - Madeirou. Ostatně hlavní město Funchal znamená fenykl a celý ostrov je tímto kořením provoněn. Mám fenykl moc ráda a hlavně když je čerstvý. Zdravá pánev je prima recept, který určitě vyzkouším.
Jana Šenbergerová
Čerstvý fenykl patří mezi mé favority, přestože jako koření mi moc nevoní. Nať, podobná kopru, dodá salátům exotickou vůni. Plody, vypadají jako hlízy, ale vznikají z dužnatých listových pochev řapíku. Příznivě působí na dýchací cesty, trávení i nervový systém. Jsou lahodné čerstvé i vařené. Dají se připravovat s rybami, masem, hodí se do polévek, omáček i jako samostatný pokrm sypané sýrem. My se k němu dostaneme, jen když nakupujeme v nějakém supermarketu, a to si ho nenechám ujít. Dík za připomenutí, Elen. Hned zítra se po něm v Jeseníku podívám. :-)
Alena Várošová
Elen,je to zajímavá kombinace s fenyklem tu neznám.Vlastně ani nevím jak vypadá.Vím,že se ze semínek vařil čaj promimina a batolata.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...