Fenykl, zelenina labužníků
FOTO: autorka

Fenykl, zelenina labužníků

20. 3. 2016

Přiznám se, že k nákupu prvního kusu fenyklu mě přivedla čirá zvědavost. Když jsme byli na dovolené na chorvatském ostrově Vis, tak jsme tam při toulkách přírodou objevili ve velkém množství divoký fenykl. Donesla jsem si semínka a zasadila na zahradě. Vyrostl mi přímo fenyklový les, ale užitek kromě čerstvé natě do salátů a pomazánek žádný. A tak jsem si první fenykl koupila v supermarketu. Od té doby si jej kupuji pravidelně. A mohu zodpovědně říct, že to je lahůdka. Zdravá lahůdka.

Fenykl můžete jíst syrový ve formě salátu, zapékaný, vařený s nějakou pikantní omáčkou nebo dipem, ve směsi různé zeleniny a brambor.
I já budu hledat další variace, jak fenykl upravovat.

Fenykl je bohatý na vlákninu a je proto ideální zdravotní zeleninou pro lidi trpící třeba nadýmáním, zácpou, a jinými zažívacími potížemi. Působí také detoxikačně, je bohatý na draslík a vitamín C.

Fenykl se prodává u nás z dovozu a to především od podzimu do jara. Takže ještě máte čas na vyzkoušení a experimentování.
Při zpracování fenyklu odřízněte a vyhoďte tvrdý stonek, nať však můžete použít.

Zdravá pánev:
3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
fenykl
cuketa
cibule
paprika
šunka
kmín, bylinková sůl
citrónová šťáva

Do větší pánve dáme olej, rozmáčknuté stroužky česneku, kmín. Postupně přidáme pokrájenou papriku a cuketu a tak 3 – 4 minuty restujeme, potom přijde do pánve fenykl a nakonec cibule. Vše opékáme až do změknutí zeleniny dle vlastní chuti. Můžeme přidat pokrájenou šunku, případně posypat strouhaným sýrem, ale není to nutné, osolíme – nejlépe bylinkovou solí. Před podáváním zakápneme citrónovou šťávou. Podáváme s pečivem.

Fenykl není příliš vhodný pro lidičky, kteří trpí průjmem.

Dobrou chuť!

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.