Advent v Mariazellu

Advent v Mariazellu

3. 12. 2015

Advent je pro mne časem klidu, přátelské pohody a rozechvělého očekávání. Také však významnou příležitostí k tomu, abych mohla rozdat trochu radosti známým, a snad i neznámým lidem a přitom potěšit rovněž sebe.

Neumím skrýt nadšení i dojetí z toho, že občas mne ještě někdo požádá, abych doprovázela určitou skupinu při zájezdech. Stále ještě jezdím ráda. K nabídkám se snažím stavět zodpovědně. Vím, že pro spokojenost klientů se vyplatí před každou cestou důkladná příprava. Nejinak tomu bylo i při nabídce na adventní zájezd do rakouského Mariazellu.

      Bazilika v Mariazellu     Adventní sobota v ulicích Mariazellu.

Zajásala jsem, to městečko v horách se mi vždy moc líbilo. Potěšilo mne, že budu mít možnost se tam znovu po mnoha letech vrátit. Dříve naše CK pořádala do tamních okolních hor a zimních středisek lyžařské zájezdy. Nyní už tyto sportovní radovánky přenechávám mladším. Ovšem prožít první adventní sobotu v Mariazellu, to byl příslib svátečních okamžiků. Toto středisko leží na území rakouské spolkové republiky Štýrsko, obklopeno horami. Například na Bürgeralpe, vrchol vysoký 1254 m vede lanovka přímo z Mariazellu.

Oprášila jsem tedy staré znalosti a nabrala do hlavy nějaké nové informace, získané z bezvadného rakouského informačního servisu. Tak jsem mohla skupinu již během jízdy připravit na to, co cestou uvidí a co všechno zajímavého je čeká na místě. Měli jsme štěstí na ideální počasí. Stále více jsme se přibližovali zasněženým stráním a vrcholům zalitých sluncem, až se před námi objevily věže proslulé Baziliky v Mariazellu. Ta je nejvýznamnější Mariánskou svatyní ve střední Evropě a Mariazell je největším poutním místem Rakouska.

      Adventní věnec.jpg     20151128-05-likerka-arzberger-vyrabi-zaludecni-liker.jpg

Po prohlídce oslňujícího interiéru Baziliky se všichni vydali v poklidu prozkoumat zblízka největší adventní věnec. Představte si, že jeho průměr je 12 metrů a váží 6 tun! Je na něm 24 svíček a k tomu 4 extra velké svíce pro každou neděli. Vánoční trh zaplňuje celý prostor náměstí před bazilikou, tak je čím se potěšit. Je možno se zahřát i speciálním likérem. Ten je vyráběn v likérce Arzberger tajnou recepturou z 33 druhů bylinek (možnost exkurze spojené s ochutnávkou, poplatek 2 Eura).

      Hotely na Hlavním náměstí v Mariazellu.jpg     Betlém vyrobený z čokolády.jpg

Velmi populární je zde i pekárna medových perníků Pirker, vyrábějící čistě přírodní produkty. Samozřejmě nemohu vynechat ani různé betlémy a procházku uklidňující zasněženou krajinou.

      Cesta ke Kalvárii.jpg     Střechy Mariazellu.jpg

Zajímavou tečku za naším svátečním dnem udělal večerní průvod čertů, zvaný Krampuslauf. Tyto masky jsou dřevěné a zhotovili je zruční řezbáři. Rodiny je dědí z generace na generaci a jsou na ně patřičně pyšné. Jejich nositelé se nemusí starat o strašidelný výraz tváře. Ten je již vtisknut řezbářovou fantazií. Čím děsivější vzezření, tím lépe. (Naši čertíci jsou proti tomu roztomilá stvoření). Průvod se odehrával za ohromujícího řinčení řetězů, křiku a výpadů pekelníků. Ohnivé plameny v pojízdných kotlích dodávaly iluzi běsnícího pekla. To vše umocnila a završila pyrotechnická show.

Tyto Krampuslaufy mají v horských střediscích dlouholetou tradici a konají se v různých termínech na více místech.
Největší bývá ve Schladmingu, kde se předvádí okolo tisícovky masek! Letos se měl konat 21.11. Bohužel, rakouští pořadatelé ho z bezpečnostních důvodů zrušili.
Všichni jsme byli rádi, že tuto sobotu v Gußwerku u Mariazellu průvod proběhl bezpečně a skončil úspěchem pořadatelů a spokojeností diváků. Tedy aspoň nás všech, kteří jsme se přesunuli do Gußwerku včas a mohli být v první linii.

Přeji všem pokojné a krásné adventní dny.

 

cestování dovolená
Hodnocení:
(4.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Jarko, myslím, že taková idylka v menším městě je lepší, že velké "přeplácané, lidmi (i zloději) narvané" Vánoční trhy !
ivana kosťunová
Poutavé povídání, díky.
Hana Rypáčková
Jaruško, to je ta pravá předvánoční idylka idylka..Za sněhem se musí do výšek...
Alena Várošová
Paní Jarko,ten Váš článek je tak úžasný,včetně moc krásných fotografií.Na titulní straně zajímavá vánoční vyřezávaná a vytvořená díla.Děkuji za krásný zájezd na kterém jsem byla vlastně zadarmo,díky fotkám a seznámení s Vašim článkem.V tento adventní čas. Skvělé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.