Advent v Mariazellu

Advent v Mariazellu

3. 12. 2015

Advent je pro mne časem klidu, přátelské pohody a rozechvělého očekávání. Také však významnou příležitostí k tomu, abych mohla rozdat trochu radosti známým, a snad i neznámým lidem a přitom potěšit rovněž sebe.

Neumím skrýt nadšení i dojetí z toho, že občas mne ještě někdo požádá, abych doprovázela určitou skupinu při zájezdech. Stále ještě jezdím ráda. K nabídkám se snažím stavět zodpovědně. Vím, že pro spokojenost klientů se vyplatí před každou cestou důkladná příprava. Nejinak tomu bylo i při nabídce na adventní zájezd do rakouského Mariazellu.

      Bazilika v Mariazellu     Adventní sobota v ulicích Mariazellu.

Zajásala jsem, to městečko v horách se mi vždy moc líbilo. Potěšilo mne, že budu mít možnost se tam znovu po mnoha letech vrátit. Dříve naše CK pořádala do tamních okolních hor a zimních středisek lyžařské zájezdy. Nyní už tyto sportovní radovánky přenechávám mladším. Ovšem prožít první adventní sobotu v Mariazellu, to byl příslib svátečních okamžiků. Toto středisko leží na území rakouské spolkové republiky Štýrsko, obklopeno horami. Například na Bürgeralpe, vrchol vysoký 1254 m vede lanovka přímo z Mariazellu.

Oprášila jsem tedy staré znalosti a nabrala do hlavy nějaké nové informace, získané z bezvadného rakouského informačního servisu. Tak jsem mohla skupinu již během jízdy připravit na to, co cestou uvidí a co všechno zajímavého je čeká na místě. Měli jsme štěstí na ideální počasí. Stále více jsme se přibližovali zasněženým stráním a vrcholům zalitých sluncem, až se před námi objevily věže proslulé Baziliky v Mariazellu. Ta je nejvýznamnější Mariánskou svatyní ve střední Evropě a Mariazell je největším poutním místem Rakouska.

      Adventní věnec.jpg     20151128-05-likerka-arzberger-vyrabi-zaludecni-liker.jpg

Po prohlídce oslňujícího interiéru Baziliky se všichni vydali v poklidu prozkoumat zblízka největší adventní věnec. Představte si, že jeho průměr je 12 metrů a váží 6 tun! Je na něm 24 svíček a k tomu 4 extra velké svíce pro každou neděli. Vánoční trh zaplňuje celý prostor náměstí před bazilikou, tak je čím se potěšit. Je možno se zahřát i speciálním likérem. Ten je vyráběn v likérce Arzberger tajnou recepturou z 33 druhů bylinek (možnost exkurze spojené s ochutnávkou, poplatek 2 Eura).

      Hotely na Hlavním náměstí v Mariazellu.jpg     Betlém vyrobený z čokolády.jpg

Velmi populární je zde i pekárna medových perníků Pirker, vyrábějící čistě přírodní produkty. Samozřejmě nemohu vynechat ani různé betlémy a procházku uklidňující zasněženou krajinou.

      Cesta ke Kalvárii.jpg     Střechy Mariazellu.jpg

Zajímavou tečku za naším svátečním dnem udělal večerní průvod čertů, zvaný Krampuslauf. Tyto masky jsou dřevěné a zhotovili je zruční řezbáři. Rodiny je dědí z generace na generaci a jsou na ně patřičně pyšné. Jejich nositelé se nemusí starat o strašidelný výraz tváře. Ten je již vtisknut řezbářovou fantazií. Čím děsivější vzezření, tím lépe. (Naši čertíci jsou proti tomu roztomilá stvoření). Průvod se odehrával za ohromujícího řinčení řetězů, křiku a výpadů pekelníků. Ohnivé plameny v pojízdných kotlích dodávaly iluzi běsnícího pekla. To vše umocnila a završila pyrotechnická show.

Tyto Krampuslaufy mají v horských střediscích dlouholetou tradici a konají se v různých termínech na více místech.
Největší bývá ve Schladmingu, kde se předvádí okolo tisícovky masek! Letos se měl konat 21.11. Bohužel, rakouští pořadatelé ho z bezpečnostních důvodů zrušili.
Všichni jsme byli rádi, že tuto sobotu v Gußwerku u Mariazellu průvod proběhl bezpečně a skončil úspěchem pořadatelů a spokojeností diváků. Tedy aspoň nás všech, kteří jsme se přesunuli do Gußwerku včas a mohli být v první linii.

Přeji všem pokojné a krásné adventní dny.

 

cestování dovolená
Hodnocení:
(4.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.