Břevnovské posvícení

Břevnovské posvícení

4. 11. 2015

Při návštěvě metropole padla tentokrát naše programová volba na prozkoumání další části Prahy – konkrétně Břevnovského kláštera. Ukázalo se, že náš výběr byl šťastný. V sobotu 10. 10. 2015 tam navíc probíhalo tradiční posvícení. Stánky s nejrůznějšími dobrotami nás nejprve nechávaly chladnými – bodejť by ne, když jsme měly plné žaludky. Přijela jsem tam se sestrou totiž hned po obědě. Ti, co se nevešli do Klášterní restaurace, seděli venku na připravených lavicích a na sluníčku popíjeli pivečko z klášterního pivovaru. Všude panovalo veselí a hlučná zábava. Nejen mladí se věnovali adrenalinovým atrakcím, které zde byly bohatě zastoupeny. Naším cílem však nebylo jen posvícení, nýbrž prohlídka interiérů rozsáhlého areálu Břevnovského kláštera. Stálo to za podívání!

K založení kláštera se váže legenda o sv. Vojtěchovi, který u potoka Brusnice se měl setkat s Boleslavem II. Při příchodu tam spatřili jelena, jak se chce napít. Ve vodě však bylo břevno, které jelenovi bránilo v napájení. Sv. Vojtěch břevno vytáhl. Na památku setkání na tomto místě pak oba společně založili r. 997 klášter a pojmenovali ho dle té příhody Břevnov. Je to nejstarší fungující klášter na území Česka. Během dlouhé historie však tento benediktinský klášter neprožíval jen rozkvět, ale i temná léta.  

První velké škody utrpěl klášter během husitských válek. Roku 1420 ho vyplenili táborité. Mniši, kteří přežili, odešli tehdy do Broumova. Později byla zahájena obnova kláštera. V letech 1708-1745 byl přestavěn podle projektu Kryštofa Dienzehofera a jeho syna Kiliána Ignáce.

Během pruského obléhání Prahy roku 1757 klášter sloužil jako lazaret i stáje. Roku 1950 byl zabrán komunistickou vládou. Tehdejší opat Anastáz Opasek byl nespravedlivě obviněn a padesátá léta strávil ve věznicích. O životě tohoto statečného muže je možno se dozvědět více v krátkém filmu, který tam je zájemcům promítán v menším přednáškovém sále. Tam běží také další dva filmy. Jeden připomíná slavnou návštěvu papeže Jana Pavla II. v roce 1997 u příležitosti oslav tisíciletí kláštera. Třetí film je průřezem bohaté historie jak stavební, tak událostní.

V letech 1991-93 byly dokončeny rozsáhlé opravy kostela i kláštera, který byl před tím benediktinům navrácen značně zdevastovaný. Obnova se uskutečňovala z prostředků města i státu a také za bohatého finančního přispění zahraničních klášterů. Přilehlé zahrady byly obnoveny s přispěním prostředků z EU.

Návštěvníkům je v areálu kláštera v současnosti zpřístupněna:
- barokní bazilika sv. Markéty, kde můžete spatřit mj. obrazy Petra Brandla,
- románská krypta z 11. století,
- prelatura v barokním slohu s mnoha krásnými sály, zdobenými četnými freskami. Nejkrásnější z nich zdobí Tereziánský sál, který byl zřízen k poctě Marie Terezie u příležitosti její korunovace českou královnou. (Ta však pozvání k návštěvě prý nikdy nepřijala.) Je tam i Čínský salón, obrazy…
- rozsáhlý park, v němž se nachází Oranžérie (nyní využívána k příležitostným výstavám),
- barokní pavilón Vojtěška,
- restaurace Klášterní šenk,
- hotel Adalbert

Jestli jste zde ještě nebyli, mohly by Vás možná inspirovat k návštěvě Břevnova třeba i fotografie. A mám ještě jednu skvělou zprávu. Nejbližší významná událost bude v Klášterním šenku již v listopadu. Chystá se Martinská husa!

naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Obávala jsem se, že pro větší část čtenářů nebude v tomto článku příliš mnoho zajímavého. Potěšily mne Vaše ohlasy. Děkuji všem. Zuzko, hřbitov ve stráni byl částečně zpovzdálí vidět. U hrobu Karla Kryla mám v úmyslu se zastavit někdy příště. Hanko, ořechů jsem si tam nevšimla. Příště nesmím tolik koukat po mišpulích a možná objevím i ořešák? A svatba v klášteře? Určitě nádhera, ten Tereziánský sál tam je opravdu parádní. Ale to by nám asi nejlépe přiblížil Pavel? Jano, poprosíš ho? Libore, hezkých vzpomínek není nikdy dost. Mohl byste se nám pochlubit nějakými dalšími "rošťárnami" z mládí?
Libor Farský
Moc hezká vzpomínka na mé mládí v Praze.
Jana Šenbergerová
Ali, tu tam zažil před několika lety Pavel, když se vdávala jeho neteř. V ubytovacích prostorách kláštera měli i noclehy.
Alena Tollarová
Jarko, dík za pěkné přiblížení Břevnovského kláštera doplněné obrázky. Svatba v takovém prostředí musí být opravdu nádherná. Na ty atrakce by mě tedy nikdo nedostal ani omylem, to by byla moje jistá smrt. Byli jsme letos v Doksanech, kde je také nádherný klášterní kostel a románská krypta. Řádové sestry mi fotit nedovolily, ale pan farář, který nás pak těmi prostorami provedl, ano. Do kasičky jsem pak nasypala. A ráda.
Dagmar Bartušková
Jarko, tam to o posvícení tedy žilo! Ráda jsem si přečetla Tvé povídání o klášteru. A Martinská husa, kdovi?
Alena Várošová
Děkuji paní Jarko za seznámenís dalším kouskem Prahy.rahu jako takovou neznám,tak jste mi ji díky Vaše preciznosti příblížila.Děkuji.Fotky se mi líbí,nádherný klášter.
Dana Kolářová
Jaruš, děkuji za reportáž o Břevnovském klášteře doplněnou bezva fotkami.
Lidmila Nejedlá
Jaruško, díky za připomenutí tohoto skvostu.
Alena Vávrová
Byla jsem tam před lety, ale jen v bazilice a pak dole v té románské kryptě. Takže jsem zdaleka neviděla vše, ale i tak to byla krása. Díky za pro mne nové informace a pěkné fotky, Jaruško.
Hana Rypáčková
Na pěkném výletě jste byli.Tam se ráda toulám.Ale ten kolotoč, to je děs, takové klidné místo. Švagr mi odtud vozíl ořechy .Chodí na ně, jako na houby.Snad jsou zdravé.Včera jsem je loupala. Na Petřinách bydlí dcera a máme tam oblíbenou hospodu na Větrníku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...