Břevnovské posvícení

Břevnovské posvícení

4. 11. 2015

Při návštěvě metropole padla tentokrát naše programová volba na prozkoumání další části Prahy – konkrétně Břevnovského kláštera. Ukázalo se, že náš výběr byl šťastný. V sobotu 10. 10. 2015 tam navíc probíhalo tradiční posvícení. Stánky s nejrůznějšími dobrotami nás nejprve nechávaly chladnými – bodejť by ne, když jsme měly plné žaludky. Přijela jsem tam se sestrou totiž hned po obědě. Ti, co se nevešli do Klášterní restaurace, seděli venku na připravených lavicích a na sluníčku popíjeli pivečko z klášterního pivovaru. Všude panovalo veselí a hlučná zábava. Nejen mladí se věnovali adrenalinovým atrakcím, které zde byly bohatě zastoupeny. Naším cílem však nebylo jen posvícení, nýbrž prohlídka interiérů rozsáhlého areálu Břevnovského kláštera. Stálo to za podívání!

K založení kláštera se váže legenda o sv. Vojtěchovi, který u potoka Brusnice se měl setkat s Boleslavem II. Při příchodu tam spatřili jelena, jak se chce napít. Ve vodě však bylo břevno, které jelenovi bránilo v napájení. Sv. Vojtěch břevno vytáhl. Na památku setkání na tomto místě pak oba společně založili r. 997 klášter a pojmenovali ho dle té příhody Břevnov. Je to nejstarší fungující klášter na území Česka. Během dlouhé historie však tento benediktinský klášter neprožíval jen rozkvět, ale i temná léta.  

První velké škody utrpěl klášter během husitských válek. Roku 1420 ho vyplenili táborité. Mniši, kteří přežili, odešli tehdy do Broumova. Později byla zahájena obnova kláštera. V letech 1708-1745 byl přestavěn podle projektu Kryštofa Dienzehofera a jeho syna Kiliána Ignáce.

Během pruského obléhání Prahy roku 1757 klášter sloužil jako lazaret i stáje. Roku 1950 byl zabrán komunistickou vládou. Tehdejší opat Anastáz Opasek byl nespravedlivě obviněn a padesátá léta strávil ve věznicích. O životě tohoto statečného muže je možno se dozvědět více v krátkém filmu, který tam je zájemcům promítán v menším přednáškovém sále. Tam běží také další dva filmy. Jeden připomíná slavnou návštěvu papeže Jana Pavla II. v roce 1997 u příležitosti oslav tisíciletí kláštera. Třetí film je průřezem bohaté historie jak stavební, tak událostní.

V letech 1991-93 byly dokončeny rozsáhlé opravy kostela i kláštera, který byl před tím benediktinům navrácen značně zdevastovaný. Obnova se uskutečňovala z prostředků města i státu a také za bohatého finančního přispění zahraničních klášterů. Přilehlé zahrady byly obnoveny s přispěním prostředků z EU.

Návštěvníkům je v areálu kláštera v současnosti zpřístupněna:
- barokní bazilika sv. Markéty, kde můžete spatřit mj. obrazy Petra Brandla,
- románská krypta z 11. století,
- prelatura v barokním slohu s mnoha krásnými sály, zdobenými četnými freskami. Nejkrásnější z nich zdobí Tereziánský sál, který byl zřízen k poctě Marie Terezie u příležitosti její korunovace českou královnou. (Ta však pozvání k návštěvě prý nikdy nepřijala.) Je tam i Čínský salón, obrazy…
- rozsáhlý park, v němž se nachází Oranžérie (nyní využívána k příležitostným výstavám),
- barokní pavilón Vojtěška,
- restaurace Klášterní šenk,
- hotel Adalbert

Jestli jste zde ještě nebyli, mohly by Vás možná inspirovat k návštěvě Břevnova třeba i fotografie. A mám ještě jednu skvělou zprávu. Nejbližší významná událost bude v Klášterním šenku již v listopadu. Chystá se Martinská husa!

naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.