Melounová

Melounová

10. 8. 2015

Vždycky jsem měla ráda melouny. Bydlela jsem jako holka v činžáku, kde z jedné strany byl skoro rodinný koloniál, a z druhé obchůdek s ovocem a zeleninou. V tuto dobu, v srpnu, bývaly největší závozy melounů, a ty se válely prakticky před naším vchodem. Jen se sliny sbíhaly.Kilo za 1.50 Kč. Paní prodavačka, starší osůbka, nás dobře znala a krájela nám červené půlměsíce za korunu, a my děti jsme se s chutí zakously do tohoto sladkého pokušení, až nám růžová šťáva tekla po bradách, a nejen tam.

To už je všechno dávno, ale já si v tuto dobu vždy připomínám svá mladá, horká melounová léta. Můžu ale říct, že melouna si dopřávám dodnes, a to velmi ráda. Protože krom snachy nikdo u nás melouna nejí, kupuji si většinou jen čtvrtku, abych ho ujedla. Má to jednu výhodu, že vidíte, co kupujete, a jste ušetřeni zklamání, když rozkrojený meloun doma není takový, jaký byste si přáli.

Nejchutnější melouny jsem ale jedla na dovolených u moře, ochutnala jsem tam i jiné druhy, než ten klasický červený, ale nejvíce vzpomínám na Turecko, kde nám podávali sladké červené melouny, zbavené kůry, prostě jen to "maso", jako když před vás někdo postaví už hotový, sladký dort. Pokud byly melouny i u snídaně, neodolala jsem, vzít si aspoň kousek do pusy a nastolit v ní to melounové blaho.

Asi před dvěma roky jsem zjistila, že se dělá i melounová zmrzlina. Sorbet. Ta musí být dobrá, říkám si, a koupila jsem si ji. Byla jsem mile překvapena.Teď, když vidím zmrzlinový stánek, tak hned přejedu očima nabídku, jestli nemají náhodou melounovou. Někdy se mi to povede. Nemá chybu. U moře jsem si jí dopřávala, ale tady to pro mě byla novinka.

Dobrý den, koukám, že máte melounovou, říkám zmrzlinářce, a ta se jen usměje a říká, že je moc dobrá. Je to pár dní zpátky, ještě teď cítím její chuť v ústech. A pak jsem dostala nápad. Vždyť já si ji můžu udělat sama. Melouny jsou teď laciné, koupila jsem si celý menší, když nebude sladký, tak přisladím. A jinde krásnou čtvrtku na jídlo. Bude melounový sorbet. Domácí. A melounové hody. Dávám si melouna někdy i do pití. Lahodné.

Tak jsem dostala z toho psaní chuť na melouna, mám koupeného, dám si kousek, zelený čaj v hrníčku na stole chvíli počká, však na něj v dnešním horkém dnu taky dojde.

Přeji dobrou chuť všem, kdo milují melouny jako já. Mějte se melounově!

Můj příběh ovoce - zelenina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Peerová
I kdyz opozdene,priznam se i ja ke sve vasni pro cerveny meloun.A ac se snazim stolovat podle pravidel slusneho chovani,priznam se,ze meloun mam nejradeji vyjidat lzici....To je ta slast,v pulce melona si vykrajovat kulicky.Proste,ac dlouho velka holka,meloun jim s chuti a radosti jak male decko....Udelala jsi mi " chute " a pripomnela take detstvi,,,diky Ti za to.....
Květoslava HOUDKOVÁ
Honem posílám recept (ráno byl v mailech): Melounový "šopák" : Meloun nakrájet na kostičky, smíchat s balkáns.sýrem a přiměřeně pepř. Z "jiného soudku (opět mail) - Vylepšená tatarka: majonéza-pórek-pažitka-plnotuč.hořčice-pepř-trošku mléka (já dělám obdobně - Hellmans nekupuji. Levná tatarka dokonce smrděla rybinou - fuj).
Alena Tollarová
Ano, vzpomněla jsem si teď, jak jsme kdysi na firemní oslavě MDŽ měli Bohumila Bezoušku. Předváděl tenkrát, jak ukusuje meloun a byla to velká legrace. Zkuste si to představit. :)))
Jitka Chodorová
Děkuji všem za komentáře,jsem ráda, že většina z nás melouny miluje, a myslím si, že ony k takovému létu,jako je to letošní,určitě patří,a navíc jsme si holky připomenuly i to naše dětství, a různé historky, které jsme s melouny zažily. Mňam!
Elena Valeriánová
A teď jsem si vzpomněla ješt na jednu příhodu. Bylo mi asi tak 9 let, v samožce měli melouny - obrovské a za kačku kilo. Tak jsem jeden koupila, vybrala jsem pořádný. I když mi doma říkali, abych vzala nějaký menší. PCHÁ! Už jsem se na něj těšila, Jenže holka pitomá, zapomněla jsem, že se ten meloun pěkně pronese a domů jsem to měla 2 km. Statečně jsem šlapala, meloun co chvíli jsem si v náruči nadhodila, ale najednou mi tak nějak vyklouzl a plácl sebou do prachu krajnice. Rozprskl se na spoustu kousků. Nešel zachránit.
Elena Valeriánová
Melouny mám ráda nejen tyto červené, ale i žluté, ale musí při čichnutí vonět sluníčkem. Jednou jsme jeli z dovolené ze Slovenska, zastavili jsme se u tety a na noc odjížděli k domovu, auto naloženo paprikami, rajčaty a melouny. Čůr pauza, vylezeme z auta a když se k němu vracíme - čicháme, auto voní jako jeden velký meloun a co teprve ta vůně uvnitř! Smáli jsme se po zbytek cesty.
Alena Várošová
Jitko,to byl ale dobrý nápad psat o melounech.Patřím mezi ty příznivce,kteří melouny milují,tak jako zmrzlinu. Meloun pěkně vychlazený do letošního horkého léta přímo patří,ale zabere hodně místa v ledničce.Ale zase na druhou stranu,tam nevydrží tak dlouho.Mńam....Díky za krásný článek.
Hana Rypáčková
Ano, ano...Chladí se v lednici.Ráda dlabu lžící, mám jednu ubroušenou s ostrým okrajem po babičce.Je mi líto melounů , z kterých vyřezají krásu.Sní je někdo potom?
Olga Štolbová
Jíťo, prima...*****
Soňa Prachfeldová
Kdo by neměl chuť na vychlazený meloun, zejména po přečtení Tvého článku Jitko ! První týden v září jsem blízko, pokud nebudeš někde jinde, snad to vyjde :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...