Melounová

Melounová

10. 8. 2015

Vždycky jsem měla ráda melouny. Bydlela jsem jako holka v činžáku, kde z jedné strany byl skoro rodinný koloniál, a z druhé obchůdek s ovocem a zeleninou. V tuto dobu, v srpnu, bývaly největší závozy melounů, a ty se válely prakticky před naším vchodem. Jen se sliny sbíhaly.Kilo za 1.50 Kč. Paní prodavačka, starší osůbka, nás dobře znala a krájela nám červené půlměsíce za korunu, a my děti jsme se s chutí zakously do tohoto sladkého pokušení, až nám růžová šťáva tekla po bradách, a nejen tam.

To už je všechno dávno, ale já si v tuto dobu vždy připomínám svá mladá, horká melounová léta. Můžu ale říct, že melouna si dopřávám dodnes, a to velmi ráda. Protože krom snachy nikdo u nás melouna nejí, kupuji si většinou jen čtvrtku, abych ho ujedla. Má to jednu výhodu, že vidíte, co kupujete, a jste ušetřeni zklamání, když rozkrojený meloun doma není takový, jaký byste si přáli.

Nejchutnější melouny jsem ale jedla na dovolených u moře, ochutnala jsem tam i jiné druhy, než ten klasický červený, ale nejvíce vzpomínám na Turecko, kde nám podávali sladké červené melouny, zbavené kůry, prostě jen to "maso", jako když před vás někdo postaví už hotový, sladký dort. Pokud byly melouny i u snídaně, neodolala jsem, vzít si aspoň kousek do pusy a nastolit v ní to melounové blaho.

Asi před dvěma roky jsem zjistila, že se dělá i melounová zmrzlina. Sorbet. Ta musí být dobrá, říkám si, a koupila jsem si ji. Byla jsem mile překvapena.Teď, když vidím zmrzlinový stánek, tak hned přejedu očima nabídku, jestli nemají náhodou melounovou. Někdy se mi to povede. Nemá chybu. U moře jsem si jí dopřávala, ale tady to pro mě byla novinka.

Dobrý den, koukám, že máte melounovou, říkám zmrzlinářce, a ta se jen usměje a říká, že je moc dobrá. Je to pár dní zpátky, ještě teď cítím její chuť v ústech. A pak jsem dostala nápad. Vždyť já si ji můžu udělat sama. Melouny jsou teď laciné, koupila jsem si celý menší, když nebude sladký, tak přisladím. A jinde krásnou čtvrtku na jídlo. Bude melounový sorbet. Domácí. A melounové hody. Dávám si melouna někdy i do pití. Lahodné.

Tak jsem dostala z toho psaní chuť na melouna, mám koupeného, dám si kousek, zelený čaj v hrníčku na stole chvíli počká, však na něj v dnešním horkém dnu taky dojde.

Přeji dobrou chuť všem, kdo milují melouny jako já. Mějte se melounově!

Můj příběh ovoce - zelenina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.