Melounová

Melounová

10. 8. 2015

Vždycky jsem měla ráda melouny. Bydlela jsem jako holka v činžáku, kde z jedné strany byl skoro rodinný koloniál, a z druhé obchůdek s ovocem a zeleninou. V tuto dobu, v srpnu, bývaly největší závozy melounů, a ty se válely prakticky před naším vchodem. Jen se sliny sbíhaly.Kilo za 1.50 Kč. Paní prodavačka, starší osůbka, nás dobře znala a krájela nám červené půlměsíce za korunu, a my děti jsme se s chutí zakously do tohoto sladkého pokušení, až nám růžová šťáva tekla po bradách, a nejen tam.

To už je všechno dávno, ale já si v tuto dobu vždy připomínám svá mladá, horká melounová léta. Můžu ale říct, že melouna si dopřávám dodnes, a to velmi ráda. Protože krom snachy nikdo u nás melouna nejí, kupuji si většinou jen čtvrtku, abych ho ujedla. Má to jednu výhodu, že vidíte, co kupujete, a jste ušetřeni zklamání, když rozkrojený meloun doma není takový, jaký byste si přáli.

Nejchutnější melouny jsem ale jedla na dovolených u moře, ochutnala jsem tam i jiné druhy, než ten klasický červený, ale nejvíce vzpomínám na Turecko, kde nám podávali sladké červené melouny, zbavené kůry, prostě jen to "maso", jako když před vás někdo postaví už hotový, sladký dort. Pokud byly melouny i u snídaně, neodolala jsem, vzít si aspoň kousek do pusy a nastolit v ní to melounové blaho.

Asi před dvěma roky jsem zjistila, že se dělá i melounová zmrzlina. Sorbet. Ta musí být dobrá, říkám si, a koupila jsem si ji. Byla jsem mile překvapena.Teď, když vidím zmrzlinový stánek, tak hned přejedu očima nabídku, jestli nemají náhodou melounovou. Někdy se mi to povede. Nemá chybu. U moře jsem si jí dopřávala, ale tady to pro mě byla novinka.

Dobrý den, koukám, že máte melounovou, říkám zmrzlinářce, a ta se jen usměje a říká, že je moc dobrá. Je to pár dní zpátky, ještě teď cítím její chuť v ústech. A pak jsem dostala nápad. Vždyť já si ji můžu udělat sama. Melouny jsou teď laciné, koupila jsem si celý menší, když nebude sladký, tak přisladím. A jinde krásnou čtvrtku na jídlo. Bude melounový sorbet. Domácí. A melounové hody. Dávám si melouna někdy i do pití. Lahodné.

Tak jsem dostala z toho psaní chuť na melouna, mám koupeného, dám si kousek, zelený čaj v hrníčku na stole chvíli počká, však na něj v dnešním horkém dnu taky dojde.

Přeji dobrou chuť všem, kdo milují melouny jako já. Mějte se melounově!

Můj příběh ovoce - zelenina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
To je moc hezké připomenutí melounu. Ten jsem měla ráda už od dětství, vzpomínám, že mě v Lomnici s ním maminka poslala v činžáku na balkon, tekla z něj hrozně šťáva a mezi prkny v balkonu protekla na hlavu jedné paní z domu, která se pak přišla nahoru pro jistotu podívat, co tam kdo na ni lije. Před několika lety jsem se přejedla na dovolené v Týně, známý našeho správce rozvážel melouny z Maďarska, měli nějakou obrovskou nadúrodu, tak tam shodil tak 10 melounů, a, jezte. No, tenkrát jsem jich už měla doslova plné zuby, ale teď už zase beru! Sestra ne, že je z toho "ulepená". :-))
VANDA Blaškovič
No tak tedy, Jitko, to je ale lahodné, melounové probuzení! Už si mažu pro něj do ledničky. Musím mít meloun vychlazený, a pak už je mi všechno jedno. V těchto vedrech si ho beru k snídani. Ano, ano, melounové blaho je melounové blaho...a z Tvého článku ta sladká šťávička přímo tryská ! Umíš ale naladit chutě! Je to prostě dnes melounové probuzení!
Květoslava HOUDKOVÁ
Po návratu z Luhačovic jsem musela řešit zdravot.problém a tak jsem promeškala každoroční hezkou událost: V pražském nákupním centru "Metropole" Zličín proběhl ve dnech 31.7. a 1.8. již 6. ročník Melounového festivalu = soutěže ve vyřezávání melounů. Hlavní kategorie byla vyhlášena jako "1. mistrovství Evropy". Vzpomínám na ty krásné výtvory, co dokázaly s pomocí různých nožíků a dlabadel ( též vystaveny) vytvořit šikovné ruce řezbářů . Prostě "pastva pro oči", doplněná chutěmi melounového občerstvení, krásnými obrazy M.Brožové "Pastelka" a dalším doprovodným programem. Vyhledavač mi našel - tak se podívejte a přečtěte reportáž na : sRecepty.cz (hned jsem se taky zaregistrovala - zřejmě se mi zde bude líbit - a třeba se dozvím o dalších zajímavých akcích.
Lidmila Nejedlá
V mládí jsme pořádali soutěž o to, kdo spořádá polovinu melouna lžicí co nejdříve. Pak nám lezla semínka i z nosu, když jste se zakuckali. Jo, mám melouny ráda, když jsou vychlazené. Hezky jste mě Jitko, navnadila. Ale kde sehnat o půlnoci meloun???
Dagmar Bartušková
Melouny jsem dlouho nemusela, zrovna tak jako ananas. Na dovče v Thajsku jsme tyto plody měli několikrát denně. Přejedly se, lezly krkem. Až v poslední době si zase občas zobnu, zmrzka je fajn.
Zdenka Jírová
Miluji melouny odnepaměti. Dovedu jich spořádat velké množství. Jen kdyby nebyly tak těžké, těch malých nebývá mnoho a jsou hned pryč a velký neunesu. Dnes jsem měla štěstí, u přívětivého Vietnamce jsem sehnala tu správnou velikost a celé odpoledne jsem do lednice chodila"ochutnávat", Byl moc dobrý, kousek mám ještě na zítra.
Jana Šenbergerová
Také miluji melouny. Jakmila se jejich cena začne pohybovat kolem 15Kč za kilo, stávají se nedílnou součástí našeho jídelníčku. Mohu ho snídat, obědvat i večeřet. Dokud jsou k mání, neodpustím si je. V letošních vedrech je jíme místo polévky. Na melounovou zmrzlinu jsem ještě nikde nenarazila. Možná by to byl první sorbet, který by mi chutnal. Teď ještě aby přestala ta vedra, ať se nám melouny neuvaří, než se z obchodu dostanou k nám domů. Tvůj článek i šťavnaté fotografie mě potěšily.
Alena Tollarová
Hmm, sliny se sbíhají. Já už budu navždy mít meloun spojený s nemocnicí, kam mi ho vozila snacha v květnu, nakrájený na kostičky a s malou vidličkou. Nikdy jsem ho snad tolik nesnědla. A souhlasím s tureckým postřehem, také jsem si ho tam ráda dávala a byla i radost pohledět na porcujícího kuchaře. Ale melounovou jsem ještě nejedla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.