Příběh mrazivé sobotní noci v Hidasnémeti.

Příběh mrazivé sobotní noci v Hidasnémeti.

6. 7. 2012

Zdeněk se mimo jiné ve svém volném čase věnoval zájezdové činnosti. Jezdíval jako vedoucí zájezdů a také jako průvodčí lehátkových vozů. Jednoho prosincového sobotního podvečera se vracel se skupinou ze zájezdu z Maďarska z Miškolce.

Toho dne ráno je po přepřahu v Košicích až na nádraží do Miškolce přivezl lehátkový vůz, kterým se také měli v noci vracet do Brna. Vůz se však musel z provozních důvodů vrátit do Košic dříve než měli odjezd z Maďarska naplánován. Odjel jen s průvodčím a účastníci zájezdu si v té době ještě užívali pobytu v termálních lázních. Do Košic, kde na ně jejich vůz čekal, odjeli navečer osobními vlaky, s přestupem na hranicích v Hidasnémeti.

Na hraničním přechodu se jim však přihodila velmi nepříjemná věc. Ještě před příjezdem do Hidasnémeti jeden z účastníků totiž zjistil, že zapomněl v lehátkovém voze svůj cestovní pas, ve kterém měl zapsanou i spolucestující dceru. Zbývalo jen doufat, že to na hranicích projde. Jako vedoucí skupiny měl Zdeněk totiž u sebe jmenný seznam účastníků zájezdu, ve kterém byla uvedena i čísla pasů. Na hranicích před nástupem do vlaku probíhala současně maďarská i slovenská pasová kontrola. Zdeněk se pokusil neprodleně nahlásit, že má s jedním účastníkem zájezdu problém. Než však mohl cokoliv vysvětlit, bylo mu striktně řečeno: „choďte nazad“.

Poté co byli ostatní odbaveni detailně vysvětlil,  že přijeli ráno až do Miškolce lehátkovým vozem, ten že odjel do Košic bez nich, ale bohužel i s pasem jednoho účastníka, který cestuje i se svou devítiletou dcerou. Oba že má zapsané v seznamu účastníků zájezdu, který předkládal, včetně čísla pasu. Maďaři byli ochotni nad tím mávnout rukou a ještě před odjezdem od vlaku odešli. Horší byla reakce jednoho ze dvou Slováků. Rozhorlil se, že nějaký seznam ho nezajímá, bez pasu že v žádném případě nepojedou. Byla sobota večer, prosinec, mrzlo a ta malá dívka se dala do pláče. Nic to však na jeho rozhodnutí nezměnilo. I když každá další snaha zdála se být marná, přece ještě ve změnu jeho rozhodnutí doufali. Bohužel jen do okamžiku odjezdu, kdy byl Zdeněk vyzván k nástupu. Vlak se rozjel bez zapomnětlivého účastníka a jeho nešťastné dcery. I slovenský průvodčí to nemohl pochopit a jen nad tím nevěřícně kroutil hlavou.

Po příjezdu do Košic musela nutně proběhnout blesková akce, úkoly byly již cestou rozděleny. Najít co nejrychleji odstavený lehátkový vůz, v jednom z oddílů cestovní pas, před nádražím sehnat taxi s řidičem, který by mohl přes hranice, zajistit jeho doprovod, připravit peníze, zaplatit požadovanou sumu a před odjezdem vlaku z Košic do Brna je ještě stihnout dopravit na nádraží. Zdeněk měl připravenu i krizovou variantu, v případě že by se to nestihlo do doby odjezdu, on jako vedoucí by na ně počkal a průvodčí vozu by převzal i jeho povinnosti. Podařilo se to stihnout jen díky tomu, že naštěstí  byla časová rezerva. Do vozu se ti nešťastníci dostali asi pět minut před odjezdem. Štěstí v neštěstí. 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Práglová
Moc dojemný příběh.Takových překvapení se během roku kdysi,(snad i dnes )stávala spousta.A patří velké poděkování a obdiv těm,kteří dokážou nezištně pro jiné udělat první-poslední.Jen proto,aby vše nakonec mohlo dopadnou co nejlépe.A protože si myslím,že ten onen Zdeněk jste vy,patří poděkování především vám.Třeba váš příspěvek bude číst někdo,kdo se zájezdu tenkrát zúčastnil.A vzpomene si na obětavého člověka a skvělého oranizátora.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...