Krajtu královskou, krokodýla, zebru, ale také cvrčka na banánovém másle a štíra na rukolovém salátě budou moci ochutnat návštěvníci pátého ročníku gurmánské akce FRESH Festival v Plzni (dříve Apetit Festival). Letos bude v nabídce téměř stovka degustačních jídel a stejný počet piv a akce se letos rozšíří ze dvou na tři dny, řekl organizátor Petr Jirásek. Předpokládá, že počet návštěvníku překročí 40 tisíc.
„O titul Západočeská restaurace roku bude soutěžit 15 restaurací, které už se nám díky prestiži přehlídky samy hlásí. Ty úspěšné si pak první nebo i třetí cenu s certifikátem často vyvěšují do svých výloh,“ uvedl. Každá restaurace nabídne lidem tři pokrmy v cenách od 40 do 75 korun, které oproti loňsku nezdražily. Dalších deset nesoutěžních restaurací jich bude vařit celkem 50. „Díky festivalům lidé ochutnají jídla z top restaurací, kde by za ně zaplatili až 1000 korun. Ochutnají malou degustační porci a zjistí, jestli chtějí humra i v restauraci,“ sdělil Jirásek.
V pátek 22. května bude areál bývalého výstaviště za obchodním centrem Plaza v centru Plzně otevřený od 15:00 do 21:00, v sobotu od 10:00 do 21:00 a v neděli od 10:00 do 18:00. „Novinkou bude pódium, kde budou mít lidé možnost vařit s kuchařskými hvězdami, jako je Zdeněk Pohlreich, Ivan Vodochodský, Marcel Ihnačák a Jiří Štift,“ uvedl Jirásek.
Fresh Festival bude ještě letos poprvé 6. a 7. června v Praze a 20. a 21. června v Pardubicích. Do budoucna mají organizátoři ambiciózní plán rozšířit ho do dalších dvou měst.