Královna kamélie (von Pillnitz)

Královna kamélie (von Pillnitz)

1. 4. 2015

Na našem portále se objevila informace o kvetoucích kaméliích v Květné zahradě v Kroměříži a slyšela jsem i rozhlasovou reportáž. Do Kroměříže to mám trochu z ruky, ale byla jsem tímto způsobem vyprovokována k tomu, abych konečně uskutečnila výlet za jinou kamélií, plánovaný už několik let.

Nedaleko českých hranic, těsně před Drážďanami a přímo na břehu Labe - zde ovšem už Elbe, stojí zámek Pillnitz. Zámek je nádherný sám o sobě a jeho základ tvoří vodní a horní palác, přičemž obě budovy jsou prakticky stejné a jsou zrcadlově obrácené. Z vodního paláce vede schodiště přímo k Labi, které panstvu sloužilo k projížďkám na lodích. Zámek je vystavěn v čínském stylu a sloužil saským kurfiřtům k zábavě. Zámek je obklopen nádhernými zahradami v šesti různých stylech a anglickým parkem. V parku se nachází také palmový skleník a oranžerie. K návštěvě však láká zejména nejstarší kamélie v Evropě severně od Alp.

Jak je tato kamélie stará, to už zřejmě nikdo nikdy nezjistí. Potvrzeno však je, že v květináči byla z Japonska přivezena už v roce 1776, a to původně do londýnské Královské botanické zahrady. Na své současné místo v Pillnitz byla zasazena v roce 1801. Za tu dobu dorostla do výšky 9 metrů a obvod její koruny měří 35 metrů. Každé jaro rozkvete tisíci karmínově červených zvoncovitých květů se žlutým středem.

Bohužel 10. března kamélie ještě nebyla zdaleka v plném květu, a tak doporučuji návštěvu spíše koncem března.

Před mrazy bývala kamélie chráněna dřevěným domkem. V roce 1992 byl pro tuto královnu mezi kaméliemi vystavěn speciální skleník. Pohybuje se na kolejnici a na zimu je do něho kamélie uschována. Teplotu řídí počítač. Ve skleníku jsou nad sebou dva ochozy, takže návštěvníci mohou vystoupat až ke koruně a kochat se nádherou množství květů.

To však není všechno, vstupné 2 eura platí i pro oranžérii, která je také plná nádherných exotických květin, doplněných sochami.

To však ještě není všechno - v parku naše oči upoutala fialová barva trávníku a my jsme s úžasem zjistili, že trávník zdobí tisíce a tisíce krokusů. Nic takového jsem nikdy neviděla a pravda, v létě, kdy jsem tam byla, ani vidět nemohla.

Pro informaci o velikosti kamélie přidávám i foto z léta, kdy není uschována ve skleníku.

květiny příroda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Protože je tu doba, kdy krokusy zase kvetou a kamélie se chystá ukázat svou nádheru, napadlo mě vrátit se k loňskému článku. A ejhle, nejsou tu žádné fotky. A byly ... asi zmizely při "převratu" íčka na nový kabát. Takže jedině do galerie fotek ...
Zdenka Jírová
To je nádhera! Pillnitz není daleko, snad přesvědčím rodinu , abychom si udělali výlet za krásou.
Soňa Prachfeldová
Nádherná kamélie a díky za rozšíření poznání !
Miroslav Štorch
Pěkný cestopisný článek i krásné snímky. Naše dcera studovala na německém gymnáziu v Pirně u Drážďan, a tak jsme na zámku Pilnitz také několikrát byli na návštěvě. Díky za připomínku krásného místa a přírodních krás.
Marie Magdalena Klosová
Díky za pastvu pro oči.Krokusy v takovém množství - to je nádhera.A samozřejmě smekám před královskou výsostí.
Jaroslava Handlová
Alí, to je nádherná jarní fotoreportáž, škoda, že ne soutěžní!!! O té kamélii jsem již častokrát četla, ale dosud jsem se na ni nikdy nebyla podívat. Udělala jsi zámku Pillnitz tu nejlepší reklamu, jak článkem, tak zdařilými fotkami.
Zoja Sedláčková
Moc hezký výlet. Koukám, že jste velmi akční dívka.
Eva Mužíková
Ali, to je nádhera. Díky tomuto portálu se dozvídám o tak krásných místech, o kterých jsem ani neslyšela. Kamélie je nádherný keř a v takové velikosti to musí být v době plného květu pastva pro oči. O krokusech ani nemluvím, tam bych si asi sedla a čučela a čučela a fotila a fo......Díky moc za krásný text i fotky...
Eva Balúchová
Alí,tos měla krásný výlet!Kamélie jsou nádherné.Já mám doma už třetím rokem,pokaždé měla jedno poupátko pokaždé je někdo omylem ulomí.Tak zase musím rok čekat. Obvod 35 metrů!To bych chtěla vidět.A ta louka plná krokusů je taky nádherná. No a protea, to je též moje oblíbená květina. Díky za krásné fotky z míst,kam se nedostanu.
Hana Šorejsová
Kamélie je opravdu krásná, připomnělo mi to keře kameliíí z Austrálie. Camellia byla už v roce 1753 objevena Carl Linnéem a pojmenována na počest českého botanika Georga Kamela, který působil v 17. století jako jezuitský misionář na Filipínách. To mám dodnes zapsáno v deníku z australské botanické zahrady v Sydney i v Mlebourne.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.