Královna kamélie (von Pillnitz)

Královna kamélie (von Pillnitz)

1. 4. 2015

Na našem portále se objevila informace o kvetoucích kaméliích v Květné zahradě v Kroměříži a slyšela jsem i rozhlasovou reportáž. Do Kroměříže to mám trochu z ruky, ale byla jsem tímto způsobem vyprovokována k tomu, abych konečně uskutečnila výlet za jinou kamélií, plánovaný už několik let.

Nedaleko českých hranic, těsně před Drážďanami a přímo na břehu Labe - zde ovšem už Elbe, stojí zámek Pillnitz. Zámek je nádherný sám o sobě a jeho základ tvoří vodní a horní palác, přičemž obě budovy jsou prakticky stejné a jsou zrcadlově obrácené. Z vodního paláce vede schodiště přímo k Labi, které panstvu sloužilo k projížďkám na lodích. Zámek je vystavěn v čínském stylu a sloužil saským kurfiřtům k zábavě. Zámek je obklopen nádhernými zahradami v šesti různých stylech a anglickým parkem. V parku se nachází také palmový skleník a oranžerie. K návštěvě však láká zejména nejstarší kamélie v Evropě severně od Alp.

Jak je tato kamélie stará, to už zřejmě nikdo nikdy nezjistí. Potvrzeno však je, že v květináči byla z Japonska přivezena už v roce 1776, a to původně do londýnské Královské botanické zahrady. Na své současné místo v Pillnitz byla zasazena v roce 1801. Za tu dobu dorostla do výšky 9 metrů a obvod její koruny měří 35 metrů. Každé jaro rozkvete tisíci karmínově červených zvoncovitých květů se žlutým středem.

Bohužel 10. března kamélie ještě nebyla zdaleka v plném květu, a tak doporučuji návštěvu spíše koncem března.

Před mrazy bývala kamélie chráněna dřevěným domkem. V roce 1992 byl pro tuto královnu mezi kaméliemi vystavěn speciální skleník. Pohybuje se na kolejnici a na zimu je do něho kamélie uschována. Teplotu řídí počítač. Ve skleníku jsou nad sebou dva ochozy, takže návštěvníci mohou vystoupat až ke koruně a kochat se nádherou množství květů.

To však není všechno, vstupné 2 eura platí i pro oranžérii, která je také plná nádherných exotických květin, doplněných sochami.

To však ještě není všechno - v parku naše oči upoutala fialová barva trávníku a my jsme s úžasem zjistili, že trávník zdobí tisíce a tisíce krokusů. Nic takového jsem nikdy neviděla a pravda, v létě, kdy jsem tam byla, ani vidět nemohla.

Pro informaci o velikosti kamélie přidávám i foto z léta, kdy není uschována ve skleníku.

květiny příroda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Krásné. Fotografie, kamélie i článek.
Zuzana Pivcová
Pillnitz jsem navštívila před více než 40 lety při zájezdu pro studenty němčiny. Už si ale téměř nic nepamatuji. Také o kaméliích (kromě Dámy s kaméliemi a někdejšího dívčího dua u nás) nic nevím, tak Ti moc děkuji za článek a krásné fotky.
Radovan Cakl
Álo, fajn článek i fotky. Doufám, že nebudeš chtít provizi za ušetřený benzin a vstupné, když tam nemusíme jezdit ;-)))
Alena Tollarová
Milá redakce, děkuji a promiňte - fakt to není apríl! A kdo chce vidět zámek a lán krokusů, podívejte se prosím na můj profil. Galerie má stejný název jako článek.
Redakce i60
Alenko, dálo se nám divné, že je text bez fotek, přidáme tam fotografie sami, protože teď už to z vašeho profilu asi nepůjde.
Alena Tollarová
No jo, Alenko, máš pravdu. Chybička se vloudila a já jsem zapomněla galerii připojit. Jenže netuším, jak to mám po zveřejnění článku udělat, takže se zde potvrdilo přísloví Dvakrát měř a jednou řež! Fakt to není apríl!
Alena Vávrová
Alenko, nádhera, to bych chtěla také vidět. Na tvoje krásné fotky z tohoto výletu jsem se ale musela jít podívat do galerie na profil. Asi jsi je zapomněla odtajnit široké veřejnosti ;-).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.