Koho máme rádi?
Slováky a Francouze

Koho máme rádi?
Slováky a Francouze

20. 2. 2015

Češi mají z ostatních zemí nejlepší vztah ke Slovákům, Francouzům a Švédům. Ke Slovákům chová sympatie 90 procent dotázaných lidí, k Francouzům 82 procent a ke Švédům 78 procent. Na opačném konci zůstávají Írán, Afghánistán a Irák.

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) provádí tyto výzkumy již od roku 1991. Sympatie ke Slovensku vždy výrazně převažovaly nad antipatiemi a až do roku 2001 znatelně rostly, od té doby se zvyšují už jen pomalu. Aktuálně je ale míra sympatií Čechů ke Slovákům vůbec nejvyšší. 

Pokud jde o další sousední země: k Rakousku chová sympatie 80 procent Čechů, což je (překvapivý) nárůst o sedm procent proti roku 2013. Poláky má v oblibě 53 procent dotázaných. K Německu měla česká veřejnost v minulosti v porovnání s ostatními západními zeměmi méně vřelé postoje.

„V 90. letech to bylo ovlivněno zejména problémy a napětím v souvislosti s Benešovými dekrety a poválečným odsunem sudetských Němců z českého pohraničí,“ uvedlo CVVM. V posledních letech se ale postoj Čechů k Němcům výrazně zlepšil, momentálně k nim má kladný vztah rekordně 63 procent veřejnosti. 

Sympatie k USA v posledních dvou letech klesly o dva procentní body na 58 procent. K Rusku má dobrý vztah jen 21 procent Čechů, stejně jako k Ukrajině. K zemím na posledních místech, tedy k Íránu, Afghánistánu, Iráku, Sýrii a Palestině, chová sympatie méně než deset procent dotázaných.

Slovensko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiřina Benešová
Už moji rodiče říkávali, že když byl na tom český národ nejhůže, tak ho Slováci ještě podtrhli. Myslím, že je to pravda.
Alena Várošová
Samozřejmě,že Slováky,mám za manžela Slováka.
Jan Blahoslav
Když se celá západní Evropa podělala z Hitlera, jediný Albion dokázal hrdě vzdorovat. To Britům nikdy nezapomenu. Mají můj obrovský respekt a jsem rád, že Češi a Slováci se v RAF významně podíleli na obraně demokracie našeho kontinentu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.