Nespavost a poruchy spánku
postihují až polovinu seniorů

Nespavost a poruchy spánku
postihují až polovinu seniorů

13. 3. 2013

Nespavost a další poruchy spánku postihují přes čtyřicet procent lidí, ve starším věku až polovinu. Nedostatek spánku přitom může mít zásadní zdravotní důsledky – časté probouzecí reakce vyplavují stresové hormony a urychlují změny na cévách. Stoupá riziko infarktu, mrtvice, cukrovky, poruch imunity i deprese.

„Fyziologický spánek je nezbytný nejen pro obnovu duševních a fyzických sil, pro vytváření paměťových stop, a tedy poznávání a myšlení, ale i pro řadu metabolických pochodů v těle,“ upozorňuje profesorka Soňa Nevšímalová z neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Větší rozšíření spánkových poruch mezi seniory vedlo podle ní Světovou asociaci spánkové medicíny k tomu, že letošní Světový den spánku 15. března vyhlásila pod sloganem Zdravý spánek – kvalitní stáří.

Na výzkum seniorů s poruchou spánku se zaměřuje profesor Karel Šonka ze spánkové laboratoře neurologické kliniky. Zkoumá narkolepsii, což je chronické neurologické onemocnění. Evropský den narkolepsie je 13. března.

Nemoc se projevuje náhlým a nekontrolovatelným usínáním u běžných činností během dne, třeba i při řízení automobilu. Příčinou nejčastěji je náhlé vymizení malé, ale důležité skupiny takzvaných hypocretinových nervových buněk v jedné části mozku. „Vymizení těchto buněk vede k nestabilitě systému udržujícího bdělost a spánek, ke změnám potravního chování a zřejmě i k dalším změnám řízení na centrální úrovni,“ říká Šonka.

Dosavadní studie větších skupin nemocných podle profesora potvrdily, že narkolepsii často provázejí poruchy jako spánková apnoe, kdy se dýchání během spánku na chvilku zastaví, či syndrom neklidných nohou, který provázejí bolesti a nutkavé pohyby končetin. Potíž zřejmě souvisí s nízkou hladinou dopaminu, který přenáší mozkové signály. „Nemocní s narkolepsií trpí také často nadváhou nebo mírnou obezitou a mají častěji zhoršenou náladu,“ podotýká profesor.

Odborníci při trvalých poruchách spánku bezpodmínečně doporučují návštěvu lékaře a v případě potřeby vyšetření ve speciální laboratoři. Příčiny i léčba jsou samozřejmě velmi individuální, ale často nejsou vůbec zapotřebí prášky na spaní. Při poruchách spánku pomáhá hodně pohybu na čerstvém vzduchu nebo například kozlík lékařský.

spánek
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.