GASK – umělecké zážitky na 4000 m2
Všechny fotografie: Dušan Brabec

GASK – umělecké zážitky na 4000 m2

4. 12. 2023

Zavítáte-li do královského horního města Kutná Hora obdivovat tamní památky zapsané od roku 1995 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, přejděte po prohlídce gotického chrámu svaté Barbory ulicí Barborská do nedalekého rozsáhlého objektu bývalé jezuitské koleje, v němž po jeho rekonstrukci zahájila od května 2010 provoz Galerie Středočeského kraje (GASK).  Po dokončení rekonstrukce poslední části jezuitské koleje, severního křídla, v roce 2013, vznikl rozsáhlý výstavní prostor pro pořádání nejrůznějších akcí. GASK má otevřeno od úterý do neděle od 10 do 18 hodin a vstupné do celého objektu na všechny výstavy je 200 Kč, pro seniory 65+ pouze 100 Kč.

Již 10 let je zde stálá expozice Stavy mysli / Za obrazem, která prezentuje kolekci děl cca 240 převážně českých autorů od konce 19. století po současnost a je doplněna krátkými citáty či aforismy výtvarníků, filosofů, spisovatelů a hudebníků, to vše na témata Samota, Strach, Harmonie, Vzpomínání atd. Podrobnosti a některá z vystavených děl lze nalézt na www.gask.cz/vystava/stavy-mysli-za-obrazem-obmeny-a-intervence/. V současné podobě si lze expozici prohlédnout do 31.12., protože pak bude postupně měněna - 31.12. v 15 hodin bude uzavřeno první patro a 3.3.2024 i druhé patro, aby pak na konci června 2024 dostala po deseti letech úplně novou podobu.

Avšak tímto příspěvkem bych chtěl upozornit na probíhající proměnné výstavy. Jsou to:

Stanislav Podhrázský a přátelé (probíhá do 4.2.2024)

Podhrázský (10.11.1920 - 20.5.1999) byl český malíř, sochař a restaurátor, který se vyučil malířem pokojů a několik let tuto práci dělal. V roce 1945 byl přijat na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou do ateliéru Františka Tichého. Na škole byli jeho spolužáky Mikuláš Medek, Zbyněk Sekal, Miloslav Chlupáč a Zdeněk Palcr. Tito umělci se stali jeho celoživotními přáteli a všichni se stali určujícími osobnostmi českého poválečného umění, konkrétně Podhrázský zpočátku reprezentoval surrealismus. V roce 1950 Podhrázský v psychickém rozrušení napadl policistu a byl, podobně jako Medek, hospitalizován v psychiatrické léčebně. Propuštěn byl, když se za něho zaručil Chlupáč. V roce 1957 se Podhrázský stal členem skupiny Máj 57, se kterou vystavoval až do jejího zániku v roce 1964. Jeho svobodomyslný přístup k umění a životu nebyl plně v souladu s politickou situací, a když Sekal emigroval a usadil se ve Vídni, nesměl od 70. do 80. let minulého století stejně jako jeho přátelé vystavovat. Všichni se proto soustředili na restaurování a v týmu vedeným Olbramem Zoubkem se významně zasloužili o obnovu renesančních sgrafit na zámku v Litomyšli. Další podrobnosti o Podhrázském lze nalézt na odkazu https://cs.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Podhrázský.Několika fotografiemi ilustruji vystavená díla Podhrázského, která v galerii doplňují díla jeho přátel, zejména Mikuláše Medka.

01-podhrazsky.jpg                                 02-podhrazsky.jpg

03-podhrazsky.jpg      04-podhrazsky.jpg

05-podhrazsky.jpg 

František Kupka– Knihomol (probíhá do 14.1.2024)

Kupka (23.9.1871 – 24.6.1957) byl český malíř, grafik a ilustrátor, jeden ze zakladatelů moderního abstraktního malířství. Z komerčního hlediska jde v současnosti o jednoho z nejdražších českých umělců. Rozsáhlou kolekci Kupkových obrazů shromáždili manželé Mládkovi a lze je vidět v Muzeu Kampa na Malé Straně v Praze (viz https://museumkampa.cz/vystava/kupka-gutfreund/). Výstava v GASK ovšem ukazuje Kupkovu unikátní ilustrační tvorbu ze svých sbírek, které galerie získala v 60. letech 20. století a které vystavovala zatím pouze jedenkrát. Ilustrační práce dělal Kupka na zakázky pro svoji obživu ve Francii. Obraceli se na něho zejména významní pařížští nakladatelé luxusních knižních vydání. Vystaveno je např. album černobílých dřevorytů Čtyři příběhy černé a bílé či výtisk Písně písní. Výstavu doplňuje komorní soubor Kupkových olejomaleb z let 1900–1910, např. obraz Návrh nástěnné malby.

07-kupka.jpg  08-kupka.jpg

09-kupka.jpg

Santini objektivem Vladimíra Uhra (probíhá do 14.1.2024)

Vladimír Uher (18.1.1925 – 13.5.2016) byl český fotograf architektury, bez jehož fotografií by se neobešla snad žádná publikace o barokní architektuře v Čechách (podrobnosti o něm viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladimír_Uher). K připomenutí 300 let od úmrtí českého barokního architekta italského původu Jana Blažeje Santiniho-Aichla, který se proslavil svým jedinečným stylem nazývaným barokní gotika, je vystaven soubor černobílých fotografií kostelů a klášterů, které projektoval (Žďár nad Sázavou, Plasy, Kladruby u Stříbra atd.), mimo jiné i klášter cisterciáků v Sedleci u Kutné Hory, kde přestavěl kostel Narození Panny Marie a upravil kostnici. Ten jsem osobně navštívil před prohlídkou výstav v GASKu a vyfotografoval v něm barevně úžasné točité schodiště, které jsem pak uviděl na černobílé fotografii na této výstavě.

10-uher-santini-.jpg

František Štorm – Maldorör Disco (probíhá do 28.1.2024)

Štorm (nar. 3.7.1966) je malíř, grafik a typograf, kapacita v oboru písma, který roku 1993 založil v Praze Střešovickou písmolijnu, která nabízí více než 800 originálních písem (viz též https://cs.wikipedia.org/wiki/František_Štorm či přímo jeho stránky www.frantisekstorm.com). Také působí jako zpěvák, kytarista a textař v české metalové kapele Master’s Hammer. Vystavena je série divoce barevných psychedelických maleb. Nafotografoval jsem Tanečníka, Bubeníka a Kytaristu.

11-tanecnik.jpg       12-bunenik.jpg     13-kytarista.jpg

Zkrátka je to zcela jiný typ výstavy a pokud byste se z ní chtěli „vzpamatovat“, můžete zajít v 1. patře GASKu do Kafírnictví a posedět při kávě a drobném občerstvení (www.gask.cz/navsteva/den-v-gask/kavarna).

Ale cestou do Kafírnictví a v kavárně budete rovněž obklopeni až do 21.1.2024 uměním, a to výstavou Nitě odporu běloruské umělkyně a ilustrátorky Rufiny Bazlové, která přenesla tradiční řemeslnou techniku vyšívání do obrazů jako vyjadřovací médium v rámci protestní ironizace totalitní moci v Bělorusku.

14-nite-odporu.jpg          15-nite-odporu.jpg

Doporučuji všem vyčlenit si dostatek času k prohlídce opravdu celého areálu GASK, všech pater a chodeb. Protože tomu, kdo bude pozorný, neuniknou další zajímavosti, např. již hodně vybledlé nástěnné malby na omítkách s budovatelskými motivy jako pozůstatek po obývání jezuitské koleje vojáky až do roku 1998.

16-armada.jpg

A než kolej opustíte, všimněte v přízemí blízko východu dynamické projekce, kterou pro GASK vytvořil v tomto roce výtvarný umělec Pavel Mrkus pod názvem Anémic Cinéma Revisited. Otáčející se disky hypnotizují a vytvářejí dojem prostoru.

A až vyjdete ven na terasu před jezuitskou kolej, ponoříte se pohledem na třináct soch světců do 18. století a zalije vás blažený pocit, co všechno jste viděli a jak nádherně jste strávili den.

kultura výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...