Zavzpomínejte na doby minulé na zámku v Muzeu středního Posázaví!
FOTO: Blanka Musílková

Zavzpomínejte na doby minulé na zámku v Muzeu středního Posázaví!

12. 9. 2023

Posázaví je známou turistickou destinací, ne však každý tuší, jaké skvosty ukrývá zámek v Ratajích nad Sázavou. V malebném zámku, který kdysi býval hradem, se ukrývají vzpomínky na naše dětství, ale i na časy našich prababiček.

Ratajský zámek na Kutnohorsku kdysi býval dokonce hradem. První písemné zmínky sahají až do 14. století, kdy byl zmíněn v kronikách jako majetek pánů z Lipé. V 16. století byl přestaven na renesanční zámek a od té doby získal ještě několik kosmetických úprav, především v období baroka. Mezi další majitele zámku patřil rod Kinských a Lichtensteinů, ti jej v 30. letech minulého století prodali obci Rataj, která využívala budovu jako obecní úřad, poštu, školu či knihovnu.

Skutečné poklady však skrývají interiéry, které návštěvníkům představí rozsáhlé sbírky historických předmětů. Holčičky, dívky i dámy zajisté okouzlí expozice „Babiččiny kočárky.“ Možná objevíte ten stejný kočárek, ve kterém vás vozila vaše babička či maminka, anebo ten, se kterým jste si sami hráli. Ale to není vše! Zámek vás zavede do historických pokojů, kde budete obklopeni atmosférou různých historických období, jako je biedermeier, historismus či secese.  

Zajímavostí je i půda zámku s expozicí „Život na vesnickém dvorku“, na které je k vidění jedna z nejstarších ledniček v Čechách. Ta pochází ze soukromé sbírky Jaroslava Navrátila a rodiny Vaňhalových.

 

Zámek je přístupný od května do září od 8 – 16 hodin (polední pauza 12-13 hodin), ale navštívit ho můžete po předchozí domluvě celoročně.
Adresa: Zámecká 1, 285 07 Rataje nad Sázavou

hrady a zámky Středočeský kraj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...