Budoucnost péče o seniory aneb stáří na zámku
FOTO: Středočeský kraj

Budoucnost péče o seniory aneb stáří na zámku

28. 8. 2023

Staří člověk může strávit v bytě, v rodinném domečku, na chalupě anebo třeba na zámku! A nemusí to být vůbec špatné – co byste říkali na wellness, masáže nebo zoo koutek?

S nárůstem počtu lidí v důchodovém věku a nedostatečnou dostupností míst v domovech pro seniory, stojí společnost a veřejná správa před výzvou navýšit kapacity a zkrátit čekací lhůty na umístění.

Ve Středočeském kraji se věci hýbou, a to díky společnosti Senlife. Ta propojuje spolu dvě krásné věci - pomoc starší generaci a záchranu historických budov. Zakladatelé projektu Lukáš Drásta a Tomáš Eckschlager opravili areál mělnického kláštera, kde dnes našlo domov 130 seniorů.

Domov Senlife Mělník se nachází v nádherných historických prostorách bývalého augustiniánského kláštera, jehož historie sahá až do 13. století. Později od 18.století prostory fungovaly jako kanceláře vrchní správy lobkovického panství Mělník, a nakonec v minulém století jako učňovská škola. V roce 2019 odkoupila klášter právě společnost Senlife, která prostory zrekonstruovala a vybudovala zázemí pro moderní domov se seniory, který poskytuje mimo jiné klientům rehabilitaci, skupinová cvičení a kognitivní tréninky.

aa7d2155-7a28-4000-ad80-6c37e659566c.jpg

V říjnu bude zprovozněn na Zámku Tmaň u Berouna další domov pro seniory a v procesu pracovních úprav jsou novobarokní zámek Chodová Planá a v Dobré Vodě na Příbramsku, za nímž stojí také zakladatelé projektu. V Dobré Vodě se jedná o objekt bývalých lázní, vybudovaný v 19. století, později byly však využívaný jako kasárny pro Hradní stráž.

Zámek v Chodové Plané je poměrně novou svatbou svého druhu, byl vybudován totiž až na počátku 20. století na návrh vídeňského architekta v pseudobarokním stylu. Avšak jako všechen šlechtický majetek přešel po druhé světové válce do vlastnictví státy a následně byl stejně jako lázně v Dobré Vodě využíván vojáky.  Budoucí domov pro seniory bude disponovat i wellness budovou, která poskytne klientům zázemí v podobě vodoléčby, saun i masáž.

bydlení domov pro seniory Středočeský kraj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.