Jezero v místě bývalého královského města
Z archívu autorky článku

Jezero v místě bývalého královského města

9. 1. 2023

Byl to náš první výlet v Novém roce. Parťák Robin byl stále vystrašen z petard ze Silvestra, a tak jsem si řekla, že oba potřebujeme změnu, trochu klidu a nabrat energii. Bylo tedy rozhodnuto, že se vydáme k Jezeru Most.

Jen jsme vystoupili z autobusu, bylo vidět na Robinovi, že změna prostředí mu prospěla. A i já jsem se ráda ocitla po Silvestru (kdy to zde bylo "díky" petardám jako ve válce) v zóně klidu. A úsměv na tváři mi vykouzlila duha, která nás ten den doprovázela.

Pro neznalé - k jezeru vás doveze autobus č. 16.

Jezero bylo pojmenováno k uctění památky královského města Most. Maximální hloubka je až 71m. Jezero se napouštělo 6 let.

Délka kolem jezera je 9km. My jsme u jezera nebyli prvně, ale ještě nikdy jsme ho neobešli celé - přece jen 9km se dá šlapat. Jednodušší je to pro kola, koloběžky, in-line brusle. Je i pěkná procházka s hůlkami. Ale niko-li ve vedru v létě... Mě osobně chybí kolem jezera tráva se stromy (stínem) a více laviček pro odpočinek. Co se týče koupání, já se tam nekoupám, vadí mi kameny u vody a psí pláž pro Robina není zrovna blízko, ač i tam jsme se v minulosti stavěli a smočil si tlapky.

Průhlednost vody je až 8m. Je tam cca 8 druhů ryb, včetně dravých (například štiky, sumci). Rybolov tam není možný, protože je zde řízená osádka dravých ryb, aby se udržela čistota vody. 

Jezero se nachází pod hradem Hněvín v blízkosti přesunutého chrámu Nanebevzetí Panny Marie, který jako jediný byl zachráněn ze zbouraného starého města Most.

Voda se do jezera napouštěla z řeky Ohře z Nechranické přehrady. Je to druhé největší jezero. Největší je jezero Medard u Sokolova. Jezero Most je větší, než Máchovo jezero.

Je zde jedno z nejvýznamnějších zimovišť vodního ptactva. Až 26 druhů s 10000 jedinci. Spatřen zde byl i orel mořský.

U jezera je možné i občerstvení.

Ač bych byla raději, kdyby se královské historické město Most nezbouralo, bylo by to pro mne dnes velké dobrodružství prozkoumávat starobylé uličky a památky, vytvořit zde jezero nebyl špatný nápad. Příroda je vždy vítána. Neomluvitelný počin z doby totality nejdříve nechat záměrně zchátrat, pak zbourat tak nádherné město s velkou historií nám, co jsme se zde narodili, nechal nezhojitelné rány na duši...

A ač já mám ještě raději lesy, hory - jsou dny, kdy se sem ráda podívám.

Až vyjde článek, přidám ještě videa od jezera Most.

A všem přeji v nadcházejícím roce suché stezky a zážitky z cest. 

Eva & Robin

 

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...