Jezero v místě bývalého královského města
Z archívu autorky článku

Jezero v místě bývalého královského města

9. 1. 2023

Byl to náš první výlet v Novém roce. Parťák Robin byl stále vystrašen z petard ze Silvestra, a tak jsem si řekla, že oba potřebujeme změnu, trochu klidu a nabrat energii. Bylo tedy rozhodnuto, že se vydáme k Jezeru Most.

Jen jsme vystoupili z autobusu, bylo vidět na Robinovi, že změna prostředí mu prospěla. A i já jsem se ráda ocitla po Silvestru (kdy to zde bylo "díky" petardám jako ve válce) v zóně klidu. A úsměv na tváři mi vykouzlila duha, která nás ten den doprovázela.

Pro neznalé - k jezeru vás doveze autobus č. 16.

Jezero bylo pojmenováno k uctění památky královského města Most. Maximální hloubka je až 71m. Jezero se napouštělo 6 let.

Délka kolem jezera je 9km. My jsme u jezera nebyli prvně, ale ještě nikdy jsme ho neobešli celé - přece jen 9km se dá šlapat. Jednodušší je to pro kola, koloběžky, in-line brusle. Je i pěkná procházka s hůlkami. Ale niko-li ve vedru v létě... Mě osobně chybí kolem jezera tráva se stromy (stínem) a více laviček pro odpočinek. Co se týče koupání, já se tam nekoupám, vadí mi kameny u vody a psí pláž pro Robina není zrovna blízko, ač i tam jsme se v minulosti stavěli a smočil si tlapky.

Průhlednost vody je až 8m. Je tam cca 8 druhů ryb, včetně dravých (například štiky, sumci). Rybolov tam není možný, protože je zde řízená osádka dravých ryb, aby se udržela čistota vody. 

Jezero se nachází pod hradem Hněvín v blízkosti přesunutého chrámu Nanebevzetí Panny Marie, který jako jediný byl zachráněn ze zbouraného starého města Most.

Voda se do jezera napouštěla z řeky Ohře z Nechranické přehrady. Je to druhé největší jezero. Největší je jezero Medard u Sokolova. Jezero Most je větší, než Máchovo jezero.

Je zde jedno z nejvýznamnějších zimovišť vodního ptactva. Až 26 druhů s 10000 jedinci. Spatřen zde byl i orel mořský.

U jezera je možné i občerstvení.

Ač bych byla raději, kdyby se královské historické město Most nezbouralo, bylo by to pro mne dnes velké dobrodružství prozkoumávat starobylé uličky a památky, vytvořit zde jezero nebyl špatný nápad. Příroda je vždy vítána. Neomluvitelný počin z doby totality nejdříve nechat záměrně zchátrat, pak zbourat tak nádherné město s velkou historií nám, co jsme se zde narodili, nechal nezhojitelné rány na duši...

A ač já mám ještě raději lesy, hory - jsou dny, kdy se sem ráda podívám.

Až vyjde článek, přidám ještě videa od jezera Most.

A všem přeji v nadcházejícím roce suché stezky a zážitky z cest. 

Eva & Robin

 

cestování
Autor: Eva Krausová
Hodnocení:
(4.9 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Krausová
Rádo se stalo Helenko P. :-)
Helena Přibilová
Děkuji za zajímavý článek i hezké fotografie a videa, které přibližují jezero Most a okolní krajinu.
Eva Krausová
Evi, rádo se stalo. Zuzko, ano byl to relax, který jsme potřebovali. :-)
Eva Mužíková
Evko, článek mi málem unikl a to by mne mrzelo. Nikdy jsem v těchto končinàch nebyla, snad časem? Tak díky za přiblížení.
Zuzana Pivcová
Věřím, že tak krásný výlet vás parťáky uklidnil oba.
Eva Krausová
Margito M. rádo se stalo. Z Hněvína je krásný výhled na přesunutý kostel s rybníkem a pod Hněvínem je vyhlídka u skály.
Margita Melegova
Dekuji, jako bych sla s Vami a Robinem, krasne, uklidnujici fotky a Hnevin, je moje zatim nesplnene prani, snad v lete nam to vyjde.
Eva Krausová
Marcelo P. díky. Robin je ušatý rošťák. :-) Vlasto L. o jezeru Medard jsem toho moc nevěděla - díky za info. Je fajn, že sever Čech se mění k lepšímu.
Vlasta Ledlová
Jezero Most je krásné. Obešly jsme ho s Alenou Tollarovou. A stejně tak i jezero Milada. Teď už nám zbývá obejít jen největší umělé jezero Medard u Sokolova. To je sice už napuštěné, ale práce v oblasti plánování a výstavby potřebné infrastruktury jsou teprve v začátcích. Kolem jezera už ale vede cyklostezka v délce 12 km. Na severu Čech tak místo dolů vyrůstají nové krásné rekreační zóny.
Marcela Pivcová
Tuto část naší země nějak neznám, důvodem je velká vzdálenost. Alespoň si prohlížím pěkné fotky. Robin je sympaťák!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.