Fotogalerie: STROMY
Foto - autorka

Fotogalerie: STROMY

11. 11. 2021

Význam stromů je pro životní prostředí nezpochybnitelný. Už ve škole jsme se učili, že čistí vzduch, pohlcují kysličník uhličitý, vypouští kyslík, zvyšují vlhkost, snižují teplotu... prostě vytváří to správné mikroklima. Právem se jim říká PLÍCE PLANETY nebo SYMBOL ŽIVOTA.

Lidé si jich vždy vážili a uctívali je stejně jako zvířata. Příroda a tedy i stromy mě fascinují rozličnými tvary, krásou, velikostí, barevností, vůní. Když tak brouzdám po kraji a kochám se tou krásou, tak přemýšlím o tom, jak to tu asi vypadalo dřív. Co všechno stromy pamatují a co bude třeba za 50 let.

Pak přijdu domů, sednu si k počítači a hledám o nich různé zajímavosti. Třeba, že za den jeden velký košatý strom odpaří 100 – 400 litrů vody. A že nejvyšší stromy dosahují výšky přes 100 metrů a obvod kmene mají třeba i 40 metrů. Nebo že nejstarší český strom je VILÉMOVICKÝ TIS, kterému je 1 500 – 2 000 let. V Kalifornii mají zase borovici, starou asi 4 800 let. A ve švédské stepi je údajně nejstarší zdokumentovaný strom - smrk ztepilý, který má skoro 10 000 let. Co je to proti našemu stoletému životu ? Pro mě to je nepředstavitelné. A přesto je to možné.

A tak si tady můžete pár mých fotografických úlovků prohlédnout.

 

fotografování
Hodnocení:
(5.3 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.