Fotogalerie: STROMY
Foto - autorka

Fotogalerie: STROMY

11. 11. 2021

Význam stromů je pro životní prostředí nezpochybnitelný. Už ve škole jsme se učili, že čistí vzduch, pohlcují kysličník uhličitý, vypouští kyslík, zvyšují vlhkost, snižují teplotu... prostě vytváří to správné mikroklima. Právem se jim říká PLÍCE PLANETY nebo SYMBOL ŽIVOTA.

Lidé si jich vždy vážili a uctívali je stejně jako zvířata. Příroda a tedy i stromy mě fascinují rozličnými tvary, krásou, velikostí, barevností, vůní. Když tak brouzdám po kraji a kochám se tou krásou, tak přemýšlím o tom, jak to tu asi vypadalo dřív. Co všechno stromy pamatují a co bude třeba za 50 let.

Pak přijdu domů, sednu si k počítači a hledám o nich různé zajímavosti. Třeba, že za den jeden velký košatý strom odpaří 100 – 400 litrů vody. A že nejvyšší stromy dosahují výšky přes 100 metrů a obvod kmene mají třeba i 40 metrů. Nebo že nejstarší český strom je VILÉMOVICKÝ TIS, kterému je 1 500 – 2 000 let. V Kalifornii mají zase borovici, starou asi 4 800 let. A ve švédské stepi je údajně nejstarší zdokumentovaný strom - smrk ztepilý, který má skoro 10 000 let. Co je to proti našemu stoletému životu ? Pro mě to je nepředstavitelné. A přesto je to možné.

A tak si tady můžete pár mých fotografických úlovků prohlédnout.

 

fotografování
Hodnocení:
(5.3 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Stromy mám právě tak, jako zvířata. Trpím s nimi, když jim někdo ubližuje. Nemám ráda dřevorubce, i když vím, že je někdy jejich práce nezbytná. Často jsou ale stromy káceny zbytečně. Znám plno takových případů. Také si fotím zajímavé stromy. Vaše fotky jsou krásné.
Dana Puchalská
Opravdu nádherné fotky. Neznám ze svého okolí nikoho,kdo by neměl stromy rád.
Dana Kolářová
Stromy mám ráda.
Eliška Murasová
Blanko, pěkná sbírka, potěšila jsem se, taky je ráda nacházím a fotím. Škoda, že jsi k nim nedala popisky.
Elena Valeriánová
Krásné fotky stromů a jejich životů, co všechno mají vepsány ve svých větvích, korunách a kmenech. Celé životy a nejen ty své, ale i ty lidské. Také ráda fotím stromy a bolí mě srdce, když vidím jejich zmar.
Margita Melegova
Uzasne foceni, kazdy strom ma svuj pribeh stejne jako clovek, dekuji.
Šárka Nováková
Krásná reportáž s fotogalerií. Také mám ve svém fotoarchivu složku se stromy, kterou mám rozdělenou na roční období a stále ji doplňuji.
Alena Tollarová
Ano, také mám několik mých vyloženě oblíbených stromů, ale stromy mám vůbec ráda jako takové. A také si odkládám do přihrádky "stromy" obrázky, o kterých doufám, že z nich někdy udělám nějakou galerii ...
Jitka Hašková
Krásný výběr zajímavých stromů. Díky.
Helena Přibilová
Děkuji za nádhernou fotogalerii stromů, bez nichž si svůj život nedovedu představit. Stromy obdivuji při svých toulkách přírodou, ráda si s nimi "povídám". Zvláště při setkání s památnými stromy mě napadne, co asi musely zažít a o čem by dokázaly vyprávět.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.