Jahody jsou nejen chutné, ale i zdravé, obsahují řadu antioxidantů. Tak si z nich udělejme koláč nebo nepečený dort
Ilustrační foto: Pixabay

Jahody jsou nejen chutné, ale i zdravé, obsahují řadu antioxidantů. Tak si z nich udělejme koláč nebo nepečený dort

12. 6. 2021

Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitaminů C, B, E a organických kyselin, které působí v prevenci nádorových chorob. Obsahují lehce stravitelnou vlákninu.

Z minerálních látek je v jahodách draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a pak některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden. Jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož plody jsou tvořeny z 87 % z vody.  Obsahují malý podíl přírodních cukrů. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech díky vysokému obsahu antioxidantů. Dále podle informací z Wikipedie podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.
 
Je doba jahod. Můžeme je jíst jen tak, čerstvě natrhané, nebo si je připravit do poháru se šlehačkou, anebo z nich upéct koláč či dort. Tady je několik receptů, které připravily naše čtenářky.

 

Alena Tollarová: Jahodový koláč z drobenky

uvodni-1-1.jpg

                                                                                                                       FOTO: Alena Tollarová

Tento  recept ke mně přišel přes kamarádku bůh ví odkud. Zabydlel se u nás a já se ráda o tu dobrotu s vámi rozdělím.

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, půlka másla, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, jahody (nebo jiné ovoce)

Postup:
Z mouky, cukru a másla si v míse uděláme drobenku. Odebereme 1 hrnek a do zbytku vmícháme vejce, mléko a prášek do pečiva. Těsto vlijeme na menší plech s vyšším okrajem, poklademe jahodami a posypeme drobenkou z hrnečku. Pečeme necelou půlhodinku na 180 stupňů.

Než se rozkoukáte, zbude vám v kuchyni jenom vůně a špinavé nádobí. To mi můžete věřit.

 

Miluše Hasenohrlová: Tvarohový moučník s jahodami

jah-3_201506011906543.jpg

                                                                                                            FOTO: Miluše Hasenohrlová

Ingredience:
300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
2 lžičky prdopeče
150 g másla nebo hery
2 malá vejce

Náplň:
500 g tvarohu
150 g moučk.cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
500 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
50 g rozpuštěného másla

Postup:
Těsto uděláme tradičním způsobem, tedy ručně. Je krásně vláčné. Na menší plech se rozprostře, musíme zvýšit okraje, aby náplň nevytekla. Na něj poklademe nakrájené jahody, ale lze použít i jiné ovoce. Ingredience pro náplň smícháme dohromady a nalijeme na ovoce. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů C asi tak 40 minut. Protože jsem to dělala poprvé, tak jsem náplň udělala z poloviční dávky, ale příště to bude z celé.

 

Jiřina Kučerová: Nepečený jahodový dort, který zvládne každá kuchařka

dort-201207271659202.jpg

                                                                                                                FOTO: Jiřina Kučerová

Pokud se blíží nějaká vaše rodinná oslava, zkuste hostům přichystat chutný dort z čerstvých jahod. Jak na to?

Co budete potřebovat:

1 balíček dětských piškotů
3 lžíce moučkového cukru
570 g zakysané smetany
400 g čerstvých jahod
250 ml smetany ke šlehání
2 balíčky vanilkového cukru
na ozdobu: šlehačka

Jak na to?

Jahody očistíme, důkladně omyjeme a necháme okapat. Šlehačku vyšleháme do tuha a zašleháme do ní vanilkové cukry. Zakysanou smetanu rozmícháme s moučkovým cukrem a obě směsi lehce promícháme.

Na dno dortové formy rozeskládáme piškoty, pokud není dort určen dětem, můžeme je pokapat nějakým alkoholem. Na piškoty naskládáme na půlky rozřízlé jahody a přelijeme polovinou smetanové hmoty. Postup ještě jednou zopakujeme.

Formu zakryjeme a dáme na noc do lednice. Podáváme ozdobené čerstvými jahodami a šlehačkou. Věřím, že vám i vašim hostům bude chutnat.

 

Alena Kučerová: „Šup šup“ jahodový dortík

P6232545.JPG

                                                                                                                     FOTO: Alena Kučerová

Když zapracuje kuchařská múza
Upekla jsem klasický piškotový korpus. Poté jsem smíchala jogurtový nápoj s vanilkovým pudinkem. Do uvařené hmoty po částečném vychladnutí vmíchala jahody nakrájené na kousky. Uvařenou hmotu navršila na korpus potřený jahodovým džemem. Ozdobila kousky jahod, lístky máty a hoblinkami kokosu. Jen se po dortíku zaprášilo. A proč mu od té doby doma říkáme Šup šup? Protože je šup, šup hotový a šup, šup snědený.

Recept na malou dortovou formu
Ingredience: jahody, 3 vejce, 125 g moučkového nebo pískového cukru, 110 g hrubé mouky, jahodový džem, jogurtový nebo jiný mléčný zakysaný ovocný nápoj, 1 vanilkový pudink, hoblinky kokosu, lístky máty, tuk na vymazání formy, strouhanka nebo kokosová moučka,

Bílky ušleháme s cukrem do husté pěny, postupně vmícháme žloutky a šleháme, až hmota zbělí. Opatrně vmícháme mouku a těsto vlijeme do vymazané a strouhankou nebo kokosovou moučkou vysypané dortové formy. Pečeme na 160 st. C dorůžova. Do jogurtového nápoje dobře zašleháme pudinkový prášek, až se netvoří žádné hrudky, vaříme do zhoustnutí a po chvíli vmícháme nakrájené kousky jahod. Upečený korpus po vychladnutí potřeme jahodovým džemem, navršíme pudinkovou hmotu a dáme dobře vychladit. Poté opatrně odejmeme boční díl formy a dort dozdobíme a podáváme.

Tip: Mlsouni si dortík mohou dochutit ušlehanou smetanou.

 

 

 

gastronomie recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.