Alena Tollarová: Jahodový koláč z drobenky
FOTO: Alena Tollarová
Tento recept ke mně přišel přes kamarádku bůh ví odkud. Zabydlel se u nás a já se ráda o tu dobrotu s vámi rozdělím.
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, půlka másla, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, jahody (nebo jiné ovoce)
Postup:
Z mouky, cukru a másla si v míse uděláme drobenku. Odebereme 1 hrnek a do zbytku vmícháme vejce, mléko a prášek do pečiva. Těsto vlijeme na menší plech s vyšším okrajem, poklademe jahodami a posypeme drobenkou z hrnečku. Pečeme necelou půlhodinku na 180 stupňů.
Než se rozkoukáte, zbude vám v kuchyni jenom vůně a špinavé nádobí. To mi můžete věřit.
Miluše Hasenohrlová: Tvarohový moučník s jahodami
FOTO: Miluše HasenohrlováIngredience:
300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
2 lžičky prdopeče
150 g másla nebo hery
2 malá vejce
Náplň:
500 g tvarohu
150 g moučk.cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
500 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
50 g rozpuštěného másla
Postup:
Těsto uděláme tradičním způsobem, tedy ručně. Je krásně vláčné. Na menší plech se rozprostře, musíme zvýšit okraje, aby náplň nevytekla. Na něj poklademe nakrájené jahody, ale lze použít i jiné ovoce. Ingredience pro náplň smícháme dohromady a nalijeme na ovoce. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů C asi tak 40 minut. Protože jsem to dělala poprvé, tak jsem náplň udělala z poloviční dávky, ale příště to bude z celé.
Jiřina Kučerová: Nepečený jahodový dort, který zvládne každá kuchařka
FOTO: Jiřina Kučerová
Pokud se blíží nějaká vaše rodinná oslava, zkuste hostům přichystat chutný dort z čerstvých jahod. Jak na to?
Co budete potřebovat:
1 balíček dětských piškotů
3 lžíce moučkového cukru
570 g zakysané smetany
400 g čerstvých jahod
250 ml smetany ke šlehání
2 balíčky vanilkového cukru
na ozdobu: šlehačka
Jak na to?
Jahody očistíme, důkladně omyjeme a necháme okapat. Šlehačku vyšleháme do tuha a zašleháme do ní vanilkové cukry. Zakysanou smetanu rozmícháme s moučkovým cukrem a obě směsi lehce promícháme.
Na dno dortové formy rozeskládáme piškoty, pokud není dort určen dětem, můžeme je pokapat nějakým alkoholem. Na piškoty naskládáme na půlky rozřízlé jahody a přelijeme polovinou smetanové hmoty. Postup ještě jednou zopakujeme.
Formu zakryjeme a dáme na noc do lednice. Podáváme ozdobené čerstvými jahodami a šlehačkou. Věřím, že vám i vašim hostům bude chutnat.
Alena Kučerová: „Šup šup“ jahodový dortík
FOTO: Alena Kučerová
Když zapracuje kuchařská múza
Upekla jsem klasický piškotový korpus. Poté jsem smíchala jogurtový nápoj s vanilkovým pudinkem. Do uvařené hmoty po částečném vychladnutí vmíchala jahody nakrájené na kousky. Uvařenou hmotu navršila na korpus potřený jahodovým džemem. Ozdobila kousky jahod, lístky máty a hoblinkami kokosu. Jen se po dortíku zaprášilo. A proč mu od té doby doma říkáme Šup šup? Protože je šup, šup hotový a šup, šup snědený.
Recept na malou dortovou formu
Ingredience: jahody, 3 vejce, 125 g moučkového nebo pískového cukru, 110 g hrubé mouky, jahodový džem, jogurtový nebo jiný mléčný zakysaný ovocný nápoj, 1 vanilkový pudink, hoblinky kokosu, lístky máty, tuk na vymazání formy, strouhanka nebo kokosová moučka,
Bílky ušleháme s cukrem do husté pěny, postupně vmícháme žloutky a šleháme, až hmota zbělí. Opatrně vmícháme mouku a těsto vlijeme do vymazané a strouhankou nebo kokosovou moučkou vysypané dortové formy. Pečeme na 160 st. C dorůžova. Do jogurtového nápoje dobře zašleháme pudinkový prášek, až se netvoří žádné hrudky, vaříme do zhoustnutí a po chvíli vmícháme nakrájené kousky jahod. Upečený korpus po vychladnutí potřeme jahodovým džemem, navršíme pudinkovou hmotu a dáme dobře vychladit. Poté opatrně odejmeme boční díl formy a dort dozdobíme a podáváme.
Tip: Mlsouni si dortík mohou dochutit ušlehanou smetanou.