Dárek pro šedesátníka Miro
Žbirku: nahrával jako Beatles

Dárek pro šedesátníka Miro
Žbirku: nahrával jako Beatles

21. 10. 2012

Zpěvák a skladatel Miro Žbirka dostal od své manželky ke svým 60. narozeninám, které oslaví 21. října, pozoruhodný dárek: nahrávání v proslulém londýnském studiu Abbey Road spojeném se jménem skupiny Beatles. Právě zde vznikala mimo jiné deska Beatles A Hard Day´s Night, při jejímž poslechu se rozhodl, že se bude věnovat hudbě.

„Kdybych neslyšel tu muziku, možná bych vůbec hudbu nedělal. Mohl jsem místo toho být fotbalistou nebo překladatelem,“ řekl ČTK Miro Žbirka. Přímý vliv oblíbené skupiny na svoji tvorbu však nevidí, protože píše často mollové skladby, zatímco liverpoolská čtveřice upřednostňovala písně v dur. „Oni mi však dali impulz, jako kdyby řekli: Hraj a zpívej!“ uvedl.

Perfekcionista Žbirka prý při nahrávání v Abbey Road nemusel nic kontrolovat. „To byl takový zvuk, že jsem k němu neměl co dodat,“ sdělil s tím, že v Londýně, kde má byt, získal cenné kontakty, které mu možná umožní další nahrávání ve slavném studiu s místními hudebníky.

Věk může být výhoda

Slovenský hudebník žijící již řadu let v Praze působí mladším dojmem, než by odpovídalo jeho věku. „Strašně to uběhlo, překvapuje mě, že mě to zastihlo v očekávání nových věcí. Kdyby se mě někdo v roce 1982 zeptal, když jsme dělali Biely kvet a Atlantídu, co budu dělat v roce 2012, nepovažoval bych za pravděpodobné, že budu ještě hrát, zpívat a mít nové cédéčko,“ podotkl.

Oslava Žbirkových narozenin se uskuteční v úzkém rodinném kruhu, s příznivci je oslaví na koncertu 8. listopadu v pražské O2 aréně. Akci nazvanou Miro Žbirka, Happy Birthday otevře dvacetiminutový set košických Backwards, jednoho z nejznámějších revivalů Beatles. „Zahrají písně mé nejoblíbenější skupiny, jejíž koncert jsem nikdy neměl možnost vidět na vlastní oči,“ sdělil Žbirka, kterého doprovodí kromě jeho vlastní kapely také symfonici z Moravské filharmonie Olomouc.

Žbirka má za sebou velmi úspěšné dva roky. Jeho poslední turné Symphonic Tour, se kterým objel velká slovenská a česká města, bylo dlouho dopředu vyprodané. Symphonic Album získalo krátce po uvedení na trh platinovou desku za více než 12 tisíc prodaných nosičů.

Třicet pět let kariéry

Narodil se do slovensko-anglické rodiny a s hudbou začínal koncem v sedmdesátých letech ve skupině Modus, v níž se sešel s Jankem Lehotským a Marikou Gombitovou. Svůj první hit Zažni nahrál v roce 1977 a o čtyři roky později založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na sólovou dráhu. Jeho první sólové album se jmenovalo Doktor Sen.

Za dobu svého působení na hudební scéně vydal 24 desek, z toho pět s výběrem největších hitů. Koncertoval téměř po celém světě a s Marikou Gombitovou si zahrál také v muzikálu Neberte nám princeznu. Na počátku devadesátých let moderoval pořad Rhytmick, kde mnozí diváci poprvé v životě zhlédli zahraniční videoklipy.

V pracovním i osobním životě je velkou Mirovou oporu jeho druhá žena Kateřina, s níž má dceru Lindu a syna Davida. Kateřina je jeho osobní manažerkou a ze svojí lásky k ní se Meky vyznal již před mnoha lety v romantické písni Catherine.

výročí zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...