Návštěva Amsterdamu v odstupu času
FOTO: autorka

Návštěva Amsterdamu v odstupu času

9. 3. 2019

Proč v odstupu času? Protože dojmy byly tak silné a krásné, že jsem chtěla psát, až ta euforie pomine. Nepominula.

Do Amsterdamu jsme se vypravili na první advent. Z letiště Schiphol nás do centra přepravil vlak. Za celou cestu nepřišel průvodčí. Okamžitě se nabízela hříšná myšlenka, že jsme si jízdenky kupovali zbytečně. Omyl. Z nádraží se totiž bez platné jízdenky nedostanete. Turniket si postaví hlavu a nepustí vás. Vím to, protože jsem mu cpala jízdenku na druhý den do skanzenu. Když jsme se vybatolili z nádraží, bylo ještě brzy na ubytování v hotelu, a tak, vybaveni jen lehkým batůžkem, jsme se vydali za prvními zážitky. Byli jsme doslova očarováni pohledem na domy podél hlavní třídy s bíle orámovanými okny, mnohdy to vypadalo, že domy nebo jen okna jsou nakřivo. Většina domů pochází z 16.-17. století, a jestli byly i tady vystavěny na kůlech, je možné, že k nějakým posunům došlo.  Bloumali jsme uličkami, tu s červenými lucernami jsme si nechali na večer, zabrousili do Shopping centra Magna Plaza a navštívili i Sex muzeum. Bylo to první muzeum tohoto typu, které jsem navštívila, a překvapilo mě, jak zábavně je expozice vytvořená. Jen mě trochu zaskočila figura Mata Hari, pozapomněla jsem, že nebyla jen tanečnice a špionka.

Na druhý den jsme měli naplánovanou jednak návštěvu skanzenu a pak návštěvu mrakodrapu A´dam Lookout, kde ve 100metrové výšce je houpačka. Samozřejmě, že jsme ji zkusili. Nevím, proč, ale v tu chvíli mě napadla písnička Dvaja blázni na mori…. . Součástí vstupenky byl i megahamburger, a když jsme ho spořádali, ozvalo se nad námi: „Tak, jak jste si pochutnali?“ Slečna, která již dvacet let žije v Amsterdamu. Bylo to velmi milé. A v podstatě tak milí a vstřícní jsou všichni. Nechci psát Holanďani, protože je tam směsice národností. Jsou tak nějak jiní. Tolerantní a ochotní.

Blížil se den odjezdu, a to by bylo, abychom kromě kanálů neviděli i moře, vlastně oceán. Vláčkem je to půl hodiny, tak jedem. Jenže se poněkud pokazilo počasí, moře jsme viděli, až když nám olizovalo špičky bot. Napadl sníh a byla mlha.  To nám ale celkový dojem nezkazilo. Amsterdam je nádherné a pohodové město. Pokud ovšem nezkřížíte cestu cyklistům. Svůj prostor si nenechají nikým narušit.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.