7 rad pro jarní restart těla i duše
www.pixabay.com

7 rad pro jarní restart těla i duše

13. 2. 2019

S prvním sluníčkem a stoupajícími teplotami přichází i spoustu nových plánů. Jen ta energie, jako by se někam vytratila. Právě nyní přijdou vhod tipy odborníků, kteří mají ke zdravému životnímu stylu rozhodně blízko.

1. Dopřejte si světlo a čerstvý vzduch
Sluníčko, čerstvý vzduch, jarní cvrlikání ptáků a zelená všude kolem v přírodě - to je nejlepší lék na jarní únavu. Sice vás potom doma sklátí do postele, ale usínat se bude dobře. "Mě se osvědčilo přidávat do stravy přidávat čerstvé bylinky, klíčky a trvale mne drží na nohách běhání za každého počasí. A když se zima drží zuby nehty, tak doma zapálíme svíčky, dáme si dobré víno nebo čaj a zalezeme si ke knížce nebo pěknému filmu,“ radí cvičitelka Jana Havrdová.

 

2. Naplánujte si alespoň dva dny ve wellness
Když je zima úporná a sněhu neubývá, není od věci, zajet si někam odpočinout do lázní. Stačí zadat do internetového vyhledávače "wellness pobyt" a vyjede nekonečná řada nabídek - od dvoudenních po čtrnáctidenní. Záleží jen na vás. Trochu cvičení, masáže, sauna, pára, kvalitní odpočinek a dostatek spánku - to nakopne spolehlivě. 

 

3. Prozářete si jaro květinami i drahokamy

Jedna vlaštovka sice jaro nedělá, ale rozkvetlá kytka na kuchyňském stole dokáže zvednout náladu. "Mě nejvíce naladí na jaro pohled do květinářství, kde už se prodávají jarní tulipány, narcisy a hyacinty. Tyto nádherné barvy mi připomínají pastelové odstíny safírů, které se těží na Madagaskaru. To ve mně vyvolává novou energii a spoustu nápadů," říká návrhářka originálních šperku Ester Engelová.

 

4. Pište a odškrtávejte si splněné sny a plány
Zkraťte si čekání na jaro plánováním, co podniknete, až se oteplí. Rovnou si napište seznam míst a věcí, které chcete na jaře a v létě podniknout. 

 

5. Rozmazlete pleť vyčerpanou zimním obdobím
Po zimě může pociťovat jarní únavu i naše pleť, která bývá často dehydratovaná a chybí jí potřebné živiny. "Nakupte si proto kvalitní kosmetické přípravky a pusťte se do vyživování. Já to dělám každý rok na jaře," doporučuje kosmetička Denisa Jasinská.

 

6. Dopřejte tělu pravidelnou dávku vitamínů
Jedním z nejlepších způsobů, jak dostat tělo po zimě do kondice, je dopřát mu pravidelné dávky vitamínů a pohybu. Skvěle se pro tento účel hodí například smoothies – čerstvé ovocné a zeleninové koktejly. Jejich výroba není nic obtížného: vezmete ovoce nebo zeleninu, zkrátka, co máte k dispozici, a mixujete. "Kombinace surovin záleží zcela na vašich chutích. Některé suroviny k sobě samozřejmě ladí více, podporují vzájemně svoji chuť, některé stačí přidat jen v malém množství, u některých by vás ani nenapadlo, že se dají mixovat a vypít,“ doporučuje šéfkuchař Josef Tydlačka.

 

Smoothie pro posílení imunity
Suroviny na 4 dcl – pro 2 osoby
: 2 dcl 100% jablkového džusu, 1 oloupaný banán, 1 menší syrová oloupaná červená řepa, 1 mrkev, 1 zelené jablko, 100 g mražených malin, 1 polévková lžíce chia semínek, 1 dcl vody nebo hrst ledu
Postup: Všechny suroviny vložte do mixéru a společně rozmixujte.
Tip: Smoothie nejlépe chutná vychlazené, proto je ideální alespoň jednu surovinu použít zmrazenou – v tomto případě jsou to maliny.

zdraví
Hodnocení:
(2.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.