Pacient s rakovinou plic by měl začít s léčbou do 42 dnů, realita je však jiná
Ilustrační foto: Freepik

Pacient s rakovinou plic by měl začít s léčbou do 42 dnů, realita je však jiná

8. 10. 2024

Že trpí rakovinou plic, se v Česku každý rok dozví přibližně 6 600 lidí. Naději na uzdravení mají, pokud zahájí léčbu včas. Podle expertů na plíce nejpozději do 42 dnů od první návštěvy lékaře. Realita ale taková vždy není. Když nemocní zjistí, že jim v plicích bují nádor, jsou často bezradní a v šoku.

V informacích a zdravotním systému tápou, což cestu k léčbě prodlužuje. Lépe se zorientovat jim nyní pomůže průvodce s názvem Cesta pacienta s karcinomem plic. Nemocní se z něj dozví, na koho se při potížích obrátit a jaká vyšetření a kde absolvovat. Přehledný návod představili specialisté minulý víkend v Ostravě – na VII. kongresu ČPFS a XXXII. moravskoslezských pneumologických dnech.

„Cesta pacienta s karcinomem plic je stručný schematický návod, který pochopí každý laik. Když nemocným sdělíme, že mají v plicích nádor, jsou v šoku a netuší, co se s nimi bude dít. Proto vznikl přehledný průvodce, díky kterému se pacienti v jednotlivých krocích léčby lépe zorientují,“ vysvětluje doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP a přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. „Je to podobné, jako když si někdo v cizině rozbije auto – také ocení radu, kam zavolat a na koho se obrátit. Jen těžko svůj problém vyřeší bez správných informací,“ doplňuje.

Cestu pacienta s karcinomem plic vytvořil ve spolupráci s plicními lékaři spolek Hlas onkologických pacientů (HOP). Lidé s rakovinou se z ní dozví nejenom o možnostech diagnostiky a léčby, ale i o projevech nemoci a také o screeningu. „Snažíme se poskytnout ucelené informace jak rizikovým osobám a pacientům, tak jejich rodinám. Nemusí je už složitě hledat. Jednoduchý návod – mapa, kterou jsme vytvořili, provází nemocné rakovinou plic krok po kroku,“ popisuje Petra Adámková, předsedkyně Výboru HOP. „Zejména na začátku onemocnění se potřebují onkologičtí pacienti v systému rychle zorientovat. K účinné léčbě se totiž musí dostat co nejdřív. U některých to rozhoduje o bytí a nebytí,“ doplňuje místopředsedkyně Výboru HOP Michaela Tůmová.

V České republice každý rok onemocní rakovinou plic přibližně 6 600 lidí a téměř 5 400 na ni zemře. Jejím prvním příznakem bývá úporný kašel, který navzdory léčbě neustupuje. Nemocní mívají potíže s dýcháním, hubnou a jsou unavení. Ohrožení jsou zejména současní nebo bývalí kuřáci ve věku
55–74 let. „Pokud lidé mají uvedené obtíže, měli by co nejdřív navštívit praktického lékaře. Ten je při podezření na nádor plic odešle na podrobnější vyšetření k pneumologovi. Správný typ léčby ale vybírají až lékaři v komplexních onkologických centrech,“ vysvětluje doc. Koblížek. Jaká konkrétní vyšetření by měli nemocní podstoupit, zjistí z Cesty pacienta s karcinomem plic. Dozví se také, kteří specialisté vyšetření provádí. „Jednoduše si tak zkontrolují, jestli se jejich cesta ubírá správným směrem. Absolvovat by měli například bronchoskopii nebo vyšetření zobrazovacími metodami, jako je CT hrudníku a horní části břicha,“ dodává předseda českých pneumologů. Průběh a délka diagnostiky je individuální a závisí na typu onemocnění a aktuálním stavu pacienta. Léčbu by ale podle docenta Koblížka měli pacienti zahájit ideálně nejpozději do 42 dní od první návštěvy lékaře. „Pokud to trvá déle, musí se v ordinacích aktivně ptát, kde je problém. I to pomůže celý systém zefektivnit,“ říká.

Zda se pacienti dostávají k diagnostice rakoviny a následné léčbě včas, zjišťoval na konci loňského roku Hlas onkologických pacientů pomocí speciálního dotazníku. Ten pomohl zmapovat slabá místa zdravotního systému a ukázal, jaké problémy by se měly akutně řešit. „Vyplynulo z něj, že pacienti zdravotním systémem prochází plynule a rychle v případě, že je praktický lékař nebo někdo jiný nasměruje ke konkrétnímu specialistovi. Problémy nastanou, když si nemocní hledají odborníka sami. Průměrně musí obvolat čtyři pracoviště, než je někde objednají. Jsou kvůli tomu ve stresu, a o to hůř se pak v informacích orientují,“ popisuje Petra Adámková. I to je jeden z důvodů, proč HOP připravuje cesty pacienta pro stále víc nemocí. Návody doposud kromě karcinomu plic zpracoval například i pro pacienty s rakovinou děložního hrdla, prostaty, prsu, varlat, vaječníků nebo s karcinomem střev a konečníku.

Doposud zpracované Cesty pacienta: https://hlaspacientu.cz/cesta-pacienta/. Cesta pacienta s karcinomem plic: https://hlaspacientu.cz/wp-content/uploads/2024/09/Cesta-pacienta-s-karcinomem-plic_2024.pdf.

 

 

 

 

 

plíce rakovina zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.