"Oblečiem nielen vaše telo, ale aj vašu dušu"
Zuzana Havlíková, majitelka zn. ZANNIA Klatovy

"Oblečiem nielen vaše telo, ale aj vašu dušu"

23. 11. 2018

V prosinci loňského roku jsem navštívila design market na zámku ve Zlíně. Důvod byl prostý. Pořídit vánoční dárky a při té příležitosti omrknout, co je zajímavého na poli odívání, šperků, galanterie atd. Moc se mi líbil stánek Zannia, módne štúdio Klatovy.

Navázala jsem hovor s jeho majitelkou, paní Zuzanou Havlíkovou, abych se, kromě jiného, dozvěděla, že jsou její výrobky k dostání v nově otevřeném Red brick design shopu ve Zlíně. Vzala jsem si vizitku a výsledkem byla prezentace z kolekce paní Havlíkové na letošní "MÓDNÍ PŘEHLÍDCE nejen PRO 50+".
Je mi sympatické, že tato mladá dáma obléká všechny věkové kategorie od děvčat až po zralé ženy. Modely jsou jednoduché a přitom velmi elegantní.

Pocházíte z Hornej Poruby v Trenčianskom kraji. Mohla byste nám své rodiště přiblížit?
Samozrejme a veľmi rada. Horná Poruba je krásna malá podhorská dedinka, ktorá leží v Strážovských vrchoch a má približne 1100 obyvateľov. Veľmi rada sa na Slovensko vraciam, aj keď v posledných rokoch sporadicky,  hlavne kvôli pracovnému vyťaženiu. Odmalička som bola obklopená  prírodou a prežila som tam krásne detstvo plné skvelých zážitkov. Myslím, že každý, kto navštívil stredné Slovensko a konkrétne Strážovské vrchy, mi dá za pravdu.

Jaký je Váš vztah k výtvarnému umění a k folkloru?
K folklóru som bola vedená odmalička. Folklórne zvyky a tradície sú mi blízke. Rada spomínam na to, ako ma moji starí rodičia odmalička obliekali do nášho hornoporubského kroja . Na každom výročí obce sme v kroji spolu so sestrou a ostatnými členmi rodiny  sedeli na voze a boli súčasťou  sprievodu. Na tieto chvíle mám krásne spomienky.

Vo svojej tvorbe sa rada inšpirujem ľudovými prvkami. Pravda je však taká, že musím svoju tvorbu rozdeľovať pre slovenský a český trh. Slovenské ženy sa veľmi rady obliekajú do oblečenia, ktoré je zdobné, a nosia napríklad sukne do pása. Na Slovensku sa v posledných rokoch ľudia vracajú k tradíciám, ktoré sa ukazujú vo všetkých svojich podobách, a to nielen na oblečení, ale aj na kúskoch bežnej spotreby.

České zákazníčky si  zvykajú nosiť módu a oblečenie, ktoré je typicky ženské, a prestávajú sa báť ozdobných detailov. Pomaly ale isto im ukazujem, aké sú šaty pohodlné, praktické a nositeľné naozaj každý deň, nielen na výnimočné príležitosti.

Rada maľujem, myslím obrazy – aj keď si myslím, že maľovať neviem J Oveľa radšej kreslím, aj keď moje návrhy sú často presné na centimetre a moje pani krajčirky to so mnou majú občas ťažké. Rada tvorím svoje kúsky na reálne ženy s reálnými mierami…než na postavy modelky s mierami 90-60-90. Ako hovorím ja – tie si môžu obliecť aj vrece a budú vyzerať dobre. Ale obliecť ženu s krásnymi oblými krivkami, aby sa cítila a vyzerala skvele, je oriešok. Mňa baví a  napĺňa práve táto tvorba.

Studovala jste v Púchově. Jaký obor a na které škole?
Áno, študovala som v Púchove na Združenej strednej  odbornej škole odevnej – v tej dobe sa škola tak volala. Dnes už nesie iný názov .Vyštudovala som odbor TIS – technicko-informatické služby zamerané na odevníctvo.

Co bylo rozhodujícím impulzem pro vytvoření vlastní oděvní značky?
Predtým, ako som založila svoju značku, som mala 4 roky vlastný obchod s oblečením. Išlo o komisný výkup a predaj dámského oblečenia, ktorý funguje dodnes. Prestalo mi ale stačiť to,  čo ponúkali bežné obchody a odevné reťazce.  Potrebovala som niečo iné, a tak z mojej vlastnej potreby vznikli prvé modely, prvé šaty a značka bola na svete.

Klatovy jsou krásné město v předhůří Šumavy. Co Vás sem před dvanácti lety přivedlo.
Áno, Klatovy sú naozaj prekrásne mesto a ja som si ich zamilovala. Pôvodne som prišla do Klatov so spolužiačkou  len na letnú brigádu, ale po prvej návšteve klatovského námestia  som vedela, že v tomto meste raz budem žiť. Takže som si „odskočila“ do Púchova dokončiť posledný ročník školy, odmaturovala som a dva dni po maturite som už sedela vo vlaku do ČR. To bolo v roku 2006 a odvtedy sa staly Klatovy mojím bydliskom.

Hodně žen "jede" v barevných i střihových stereotypech, které jim nemusí lichotit. Co mohou udělat, aby se tzv. "našly".
To je zaujímavá otázka, ale bohužiaľ by mi na odpoveď nestačila ani A4. Túto otázku rieši vačšina žien a odpoveď nie je vždy jednoduchá. Ženy častokrát nakupujú podľa jedného rovnakého vzorca a boja sa vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Každej žene záleží na tom, aby vyzerala dobre, ale pri nákupoch sú často bezradné. Určite doporučujem odhodiť strach a vyskúšať si kúsky, ktoré sa vám na prvý pohľad nemusia páčiť. Na ramienku oblečenie vyzerá inak než na postave. Je potrebné, aby žena rešpektovala tvary a proporcie svojho tela, zdôraznila svoje prednosti a potlačila nedostatky. Každá žena má prednosti a častokrát ich objaví, alebo si ich prizná až pri hľadaní vlastného štýlu, a to je podľa mňa najdôležitejšie. Je dobré, aby sa  prestala  strachovať o to, čo povie okolie a začala byť sama sebou.

Nájsť svoj vlastný štýl chvíľku trvá, nebude to hneď.

Nebojte sa chýb. Chybami sa najlepšie naučíte aj to, čo Vám pristane a čo nie. V čom budete nielen dobre vyzerať ale sa tak aj cítiť.

Doležité je aj vaše zamestnanie . Pravdepodne bude váš štýl iný,  keď pracujete v kancelárii a máte zadaný určitý dresscode, ako štýl zdravotnej sestričky či učiteľky.

Nadnárodní firmy chrlí na trh kvanta levných oděvů, souhrnně označovaných jako "fast fashion = rychlé oblékání". Kupující mnohokrát ani netuší, kdo všechno a kde se na výrobě určitého kousku z jejich šatníku podílel. Kolik se spotřebuje surovin, energie a vody při výrobě látek a oděvů, kolik kilometrů pak musí zboží urazit až k zákazníkovi. Tento způsob odívání lze označit třemi slovy: koupit - použít - zahodit.
V posledních letech sílí hnutí označované jako "slow fashion = pomalé oblékání". Co si pod tímto pojmem, dle Vašeho názoru, můžeme představit.
Slow fashion je odpoveď na Fast Fashion.  Je to ukážka toho, ako sa môžeme efektívne obliekať s ohľadom na ekológiu a etiku. Slow fashion by nás mala naučiť dívať sa na oblečenie ako na dlhodobejšiu investíciu a nepodliehať slepo módnym trendom. Naučí nás,  dúfajme, dívať sa na svoj šatník komplexnejšie. Nepotrebujeme predsa x tričiek,  ktoré nevydržia ani jedno - dve prania a hneď budú mať pretočené švy - za pár korún, alebo áno? Je lepšie mať jedno či dve kvalitné,  ktoré vám vydržia viac rokov. To je základná myšlienka SF. Je dôležité obmedziť textilný odpad, ktorý je po ropnom priemysle druhým najväčším znečisťovateľom planéty.

Dôležité je naučiť sa, že menej je vlatne viac a kvalita je dôležitejšia jako kvantita.

Velmi se mi líbí moto, které jsem vybrala do nadpisu tohoto článku. Čiší z Vás pozitivní energie a nadšení pro obor, kterému se věnujete. Kde a jak dobíjíte baterky.
Ďakujem pekne. Ja svoju prácu milujem a vnímam ju ako svoje poslanie.  Častokrát hovorím, že Zannia je vlastne moje 3-ročné dieťa, ale relaxujem rada. Pre mňa je veľmi doležitý spánok. Môj manžel hovorí, že ak by sa to dalo,  prespím pokojne 2 dni vcelku. To je pravda.

Najlepšie si dobijem baterky dlhým a pokojným spánkom alebo cestovaním . Spoznávam nové krajiny a nové kultúry, ktoré sa potom často stávajú  mojou inšpiráciou.

Děkuji Vám za rozhovor.

Práce paní Havlíkové jste již měli možnost posoudit na fotografiích i videu z naší letošní módní přehlídky ve Zlíně.
Pod článkem najdete fotografie dalších úžasných kouskú z bohaté tvorby paní návrhářky. Ať už z e-shopu nebo z její klatovské módní přehlídky, kterou pořádá pravidelně každý rok na jaře.

rozhovor
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.