Jak šel čas v legendárním horolezeckém Sliezkom dome v Tatrách
Pohled z Tatranské magistrály na Sliezský dom

Jak šel čas v legendárním horolezeckém Sliezkom dome v Tatrách

5. 9. 2018

Dnes je to komfortní čtyřhvězdičkový  hotel, tomu však předcházela dlouhá historie. Legendární Sliezský dom ve Vysokých Tatrách, odkud se vychází zdolat Gerlachovský štít, byl založen roku 1871. Smetla ho lavina, vyhořel a tajně ho navštívil i papež.

Sliezský dom, nejvýše položený horský hotel na Slovenku, zná každý, kdo občas zavítá do Tater. Leží na hlavní tatranské magistrále u Velického plesa na prahu Velické doliny a právě odtud vycházejí horští vůdci se svými klienty dobýt nejvyšší vrchol Tater – Gerlachovský štít. „Rád se sem vracím, vždy to zde mělo zvláštní atmosféru,“ říká horský vůdce Branislav Adamec. „Spalo se zde na dvouposchoďových postelích v pokojích pro osm až dvanáct osob, scházeli se tu horští vůdci, povídalo se až do rána,“ dodává. Rušno tu začíná být už v pět ráno. Nahoru vyjíždějí tatranští horští vůdci, aby si před hotel vyzvedli své klient a vydali se s nimi zdolat nejvyšší slovenský vrchol. Padesát procent návštěvníků hotelu se zde ubytuje právě proto, zbytek si užívá horského klidu a toho, že jsou ráno na tatranské magistrále dříve než všichni ostatní turisté z údolí.
Historie budovy, která má dnes 44 komfortně opravných pokojů, se začala psát v roce 1871, kdy tu turistický spolek postavil první kamennou budovu. O tři roky později ji smetla sněhová lavina. V roce 1895 ji nahradila přízemní stavba s osmi pokoji a chlévem pro dvě krávy - první skutečný Sliezsky dom. Už tehdy se odtud vyráželo na Gerlachovský štít, ten byl poprvé zdolán v roce 1834 spišským Němcem Jánem Stillem a jeho přáteli. V letech 1907 a 1908 byla původní chata rozšířená o přístavbu, celkem pro 40 ubytovaných.
Teplá voda, elektřina, ústřední topení, skříně na pokojích se ve Sliezském domě objevili až po rekonstrukci v roce 1959. Nové pokoje si hosté neužili dlouho: v roce 1962 chatu zasáhl požár a během jedné noci úplně shořela. Obnova začala v roce 1965 a nový hotel opět začal ubytovávat hosty o tři roky později.  Po revoluci si tohle magické místo přijel prohlédnout i papež Jan Pavel II. „Bylo to tajné a osobně se s ním setkalo jen málo lidí. Nespal zde, ale v jednom z pokojů si na hodinu a půl oddechl,“ říká Slávka Sendecká ze Sliezského domu. Během pobytu vysvětil dřevěný kříž, který stojí za hotelem, a lano a cepín horským záchranářům.
Nyní Sliezský dom píše další kapitolu. V letech 2009 až 2011 prošel kompletní rekonstrukcí a dnes nabízí komfort čtyřhvězdičkového hotelu. Pro horolezce i turisty.  

cestování Slovensko
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%