Česnekové výhonky nevyhazujte. Jsou ideální pro přípravu pokrmů
FOTO: autor

Česnekové výhonky nevyhazujte. Jsou ideální pro přípravu pokrmů

8. 6. 2017

Začátkem června začíná kvést česnek paličák, na vrcholu se objevuje květenství, které se zaštipuje, aby česnek nevykvetl. Květenství tvoří malá pacibulka a dlouhý zelený výhonek. Většina zahrádkářů vyhazuje výhonky na kompost, přitom se dají výhonky i pacibulky zpracovat v kuchyni.

V Asii jsou považovány za lahůdku, jsou křehké, nemají ostrou chuť jako paličky česneku, jen lehkou česnekovou příchuť, v pokrmech připomínají mladé fazolky a dodají pokrmům pikantní jemnou česnekovou chuť.

Česnekové výhonky zpracováváme přes 20 let, v posledních letech se tato delikatesa objevuje i na farmářských trzích nebo v internetových obchodech zaměřených na zeleninu, ovoce, bylinky. Právě červen je doba, kdy se česnek zaštipuje, pěstujete-li na zahradě česnek, můžete výhonky použít v kuchyni.

Zde je několik rad na využití:
Z výhonků odkrojíme pacibulky, které dáme stranou, výhonky pokrájíme na 3-5 cm kousky, které důkladně propláchneme, blanšírujeme ve vroucí vodě 1-2 minuty, aby neztratily česnekovou chuť. Takto připravené výhonky použijeme podle vlastního uvážení. U nás se zpracovávají na 2 způsoby, část se zamrazí, většinou po 200 g  porcích. Zbytek naskládáme do skleniček, zalijeme lákem, osvědčil se znojemský na okurky, a sterilujeme, podobně jako mladé fazolky. Zmražené můžete použít v čínské kuchyni, kde nahradí bambusové výhonky nebo mladé fazolky, chutné jsou i jako netradiční příloha, opečené třeba s anglickou slaninou, šunkou, fantazii se meze nekladou. Sterilované jsou vhodné do polévek, masových směsí, salátů, nebo jako příloha k masitým pokrmům, uzeninám atd.

Pacibulky lze také zpracovat, osvědčila se z nich pasta. Pacibulky se rozemelou, nebo rozmixují, přidá se trochu soli, zjemní lžící oleje, pasta se napěchuje do skleniček a uchovává v lednici. Využití všude tam, kde se používá k ochucení česnek, polévky, bramboráky, guláše, osvědčila se i na potírání masa při grilování.

Tak jestli jste ještě letos na zahradě česnek nezaštípali, tady je inspirace na využití chutných, zdravých česnekových výhonků. My zaštipovali česnek a zpracovávali výhonky tento víkend, pro inspiraci přikládám i pár fotografií pokrmů s česnekovými výhonky, které v kuchyni s úspěchem používáme pěknou řádku let.

gastronomie Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%