Krajní body Česka - nejzápadnější bod
FOTO: autorka

Krajní body Česka - nejzápadnější bod

2. 10. 2016

Nejzápadnější bod naší republiky se nenachází na českém Trojstátí Česka, Bavorska a Saska (dříve ČSSR, NSR, NDR), jak se domnívá většína lidí, nýbrž nedaleko obce Krásná v okresu Cheb na německo-české hranici v Újezdském potoce. Jeho souřadnice jsou: 50° 15´ 08,64819´´ s. š. a 12° 05´ 26,12779´´ v. d., což je 860,4 km od nultého poledníku. Mylný názor je utvrzován tím, že v některých mapách a průvodcích není nejzápadnější bod vůbec zakreslen, a to z toho důvodu, že se tam maličký výběžek s krajním bodem nevejde a mapa končí přibližně kilometr před tímto místem.

Z české strany se k nejzápadnějšímu bodu dostaneme z obce Krásná po zelené značce přes Štítary, zaniklou obec Újezd, kolem památníku Obětem války a přes Most Evropy.  Most  s reliéfem dvou stisknutých rukou byl otevřen v létě roku 2008 jako symbol zrušení hranic i česko-německého smíření. Na německé straně stojí velký informační panel o zaniklé osadě Újezd. Necelý kilometr proti proudu potoka na soutoku Újezdského potoka a strouhy vytékající ze dvou chovných německých rybníčků se objevuje v korytě potůčku zabudovaný limnigraf, označující nejzápadnější bod. Na každé straně potoka se tyčí historické hraniční kameny s označením DB (Deutschland Bayern), C (Česká republika) s č. 9 z roku 1844.

Ke Trojstání Čech, Bavorska a Saska je to z nejzápadnějšího bodu ještě dalších deset kilometrů (vzdušnou čarou jen sedm). Jde se převážně  po lesních a šatolinových cestách. Trojmezní bod je vyznačen v říčce Rokytnice kolíkem. Stejně jako na nejzápadnějším bodě i tady na Trojstátí se nalézá česká informační tabule se stručným popisem lokality a také s malým přehledem ryb žijících v Rokytnici. Nechybí ani přístřešek s lavičkami a také turistický ukazatel s údajem o vzdálenosti protilehlého Trojmezí ČR-Polsko-Slovensko, které se nachází ve vzdálenosti 650km na opačném konci naší republiky.

 

 

 

 

 

cestování Česko
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.