Jak se vyrovnat s věkem?
Buďme pořádně zpupní!

Jak se vyrovnat s věkem?
Buďme pořádně zpupní!

5. 11. 2015

Na oslavě šedesátin mého manžela jsem od jedné účastnice oslavy uslyšela moudrou větu. Na otázku, jak se cítí její maminka, odpověděla - cítí se dobře, protože je zpupná. Její maminka se totiž odmítá podřídit diktátu svých nemocí, odmítá jakoukoliv cizí péči a přes svůj  pokročilý věk se dokáže sama o sebe postarat

No ano, tohle je přece cesta! Jak to, že jsem na tak geniální myšlenku nepřišla dříve? Přitom mám před očima spoustu podobných příkladů.

Moje maminka postižená roztroušenou sklerózou. Levou polovinu těla necítila a pohybovala s ní snad jenom obrovskou silou své vůle. Z důvodu omezené hybnosti si zažádala na sociálním odboru o jakýsi příspěvek. Když jsem ji dovezla autem před příslušnou posudkovou lékařku, dozvěděla se přibližně toto:

"Tak ten příspěvek vám dát nemůžu, to by vám musela chybět nějaká končetina, nebo byste musela být úplný ležák, nebo byste musela bejt úplně blbá."

Na to moje maminka odpověděla: "Tak tam paní doktorko do těch svejch papírů napište, že jsem úplně blbá. Protože kdybych nebyla, tak bych sem nelezla."

A hrdě bez dalších slov odešla opírajíc se o hůlku a bojující s téměř nepohyblivou končetinou. Dokázala by pochopit, že na něco nemá nárok, ale nabubřelou neomalenost - to nemínila tolerovat. Nakonec jsem byla ráda, že mě tou hůlkou nepřetáhla, protože žádost o příspěvek byl můj nápad. Vzhledem ke své nemoci se dožila poměrně vysokého věku, protože byla zpupná.

Zpupný je také náš soused, který v sedmdesáti letech zahájil studium na universitě třetího věku. Zdárně jej dokončil a od té doby radí svým přátelům v právních záležitostech. Kromě toho překládá do dvou cizích jazyků různé technické postupy. Na blbosti nemá čas.

I můj chalupářský soused, který letos oslavil 90 let, stále zpupně sází ovocné stromy.

Zita Kabátová ve svých více než devadesáti letech zpupně dbala o to, aby jí to slušelo. Zpupná Eva Pilarová potom, co překonala vážnou nemoc, naučila se fotografovat a dnes pořádá výstavy své fotografické tvorby. A věřím, že i Mistr Gott je natolik zpupný, že překoná i těžkou nemoc a po léčbě dokončí sérii svých koncertů.

A já se právě zaobírám zpupnou myšlenkou, že poté co naši zákonodárci ocenili můj celoživotní přínos společnosti cca čtyřiceti korunami měsíčně navíc k mému důchodu, budu jim tu almužnu vracet.

Utvořím si  na svém běžném účtu trvalý příkaz s číslem účtu, ze kterého mi je posílán důchod a do textu pro odesílatele vložím větu - neurážejte mě spropitným!

Třeba se někdo alespoň zastydí. Ale spíše ne, některá povolání totiž vyžadují hroší kůži.

glosa senioři stárnutí životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%