Rozhledna na Kotli

Rozhledna na Kotli

14. 9. 2015
Nedaleko Plzně jsou Rokycany, město v členité krajině. Vrch Žďár je nejvyšší, leží na východě města, nalézají se zde zbytky pravěkého hradiště a je opředen řadou pověstí. Z jihozápadní strany chrání město Čilina, na severozápadě svítí Vršíček s kaplí Navštívení panny Marie. Je to barokní poutní místo. Tři kilometry jižně od města je vrch Kotel. V loňském roce zde byla postavena nová rozhledna.
Z Rokycan k ní vede modrá značka. Zkrátit si ji můžeme ze silnice na Veselou, v sedle pod Kotlem. Je zde malé parkoviště a pozvolným stoupáním kolem studánky se dostaneme pohodlně k rozhledně. Jinou cestou nás modrá dovede zpět do města. Zdejší turisté a ti znalí zkratek využijí na rozcestí levé neznačené cesty a odbočkou vpravo po úzké pěšině přímým stoupáním dosáhnou vrcholu rychleji. Kdysi zde už stála dřevěná rozhledna.

Ta nová je z ocelové konstrukce, vysoká 28 metrů. Vyhlídková plošina je o 3 metry níže ve výšce 600 m nad mořem, protože Kotel má 575 m. Vystoupáme po točitém schodišti, které chrání ocelové skruže složené ze čtyř částí. Jedna již musela být vyměněna za necelý měsíc po otevření rozhledny. K ukončení života využil rozhlednu jeden muž z okolí...

Výhledy jsou nádherné na všechny světové strany, jen Plzeň je ukryta v údolí Berounky. Ale vesnice v okolí jsou jako na dlani a dokonce Šumavské vrcholy za dobrého počasí dohledáme. Také Klínovec, Třemšín a rozsáhlé kopcovité Brdy. Dominantou je ovšem hrad Radyně. K orientaci slouží informační tabule s popisem osad a vrcholů. Po sestupu si můžeme prohlédnout malé geologické muzeum pod rozhlednou a seznámit se se zdejšími horninami. Jsou červeně zbarvené přítomností železa.


 
cestování naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%