Baťův kanál

Baťův kanál

28. 5. 2015

Celou noc mrholí, jsem z toho trochu mrzutá. Ráno odjíždíme na jednodenní zájezd do Veselí nad Moravou, které je od našeho městečka vzdálené skoro 170 km. Jak asi bude na jižní Moravě? Bude tam lepší počasí? Tolik se na zájezd těšíme, a teď nám  počasí nedovolí mít krásný zážitek?

Čím více se blížíme k plánovanému místu, tím  je hezčí počasí. Autobus je zaplněný našimi seniory a všem se díky sluníčku lepší nálada a přibývá úsměv na tváři. Jsme na místě. Vystupujeme z autobusu, počasí je slušné. Všem kupuji zpáteční lodní lístky a můžeme nastoupit na výletní  loď.

Budeme se plavit na výletní lodi DANAJ. Ta je ocelová a plně krytá. Její rozměry jsou: 4,2 m šířka x 15 m délka. Horní paluba je otevřená. Posádku Danaje tvoří kapitán, lodník a průvodce. Před odjezdem se fotím s kapitánem, abych měla památku na krásnou plavbu. Ta trvá skoro dvě hodiny. Počasí nám maximálně přeje. Svlékáme bundy, svetry, dokonce se stačíme i opalovat. Ti, co jsou trošku zvědavější či aktivnější, sedí na horní palubě a s obrovským nadšením pozorují přírodu, plavbu a zajímavosti kolem kanálu.

Pokaždé, když se blížíme k mostu, přichází lodník a upozorňuje nás, abychom se řádně sehnuli, abychom si dali hlavy až na kolena, nebo - ještě lépe - až na zem. U prvního mostu nám jeho příkaz připadá velice směšný. Vždyť most je vysoký, co by se mohlo stát? Nechápeme. Ovšem, čím více se k mostu blížíme, tím je nám vše jasnější. Mosty jsou opravdu velice nízké! Nebo možná loď vysoká. Kdo ví….A jak zdůrazňuje lodník - srážka s mostem je horší než srážka s blbcem. Hodně bolí! A co je horší, s uraženou hlavou se špatně žije. Uznáváme, že má opravdu obrovskou pravdu. Zkušenosti se zkrátka nedají zapřít. Plavba trvá skoro 2 hodiny. Máme možnost si zde zakoupit nejrůznější občerstvení, což mnozí z nás s radostí přijímají. Od průvodkyně se díky rozhlasu dovídáme spoustu zajímavostí.

Strážnice! Konečná! Vystupujeme z lodi a míříme směrem ke Skanzenu. V tamní restauraci máme zajištěná místa. Velmi pěkná restaurace se stoly připravenými k obědu. Snad jen málo světla nás trošku přivádí do rozpaků. Mnozí senioři mají slabší zrak. Jedna seniorka zakopává o stupínek, který v šeru není vidět, a padá k zemi. Je včas zachycena ostatními, takže se vlastně nic nestalo. To je moc dobře. Máme možnost si vybrat oběd ze 4 jídel s polévkou. Za lidovou cenu dostáváme k menu ještě 2 deci malinovky zdarma. Všichni jsou spokojeni. Personál s tím, že má hosty a tudíž tržbu v době, kdy ještě není sezóna, naši senioři s tím, že mají možnost se dobře a relativně levně nasytit.

Dojídáme. V pokladně si prohlížíme a kupujeme drobnosti pro radost. Kupuji vstupenky do Skanzenu a jdeme na obchůzku. Průvodkyně s velmi pěknou výslovností, jasným hlasem a úsměvem na tváři se okamžitě zalíbila všem.

Skanzen, který je ukázkou lidového stavitelství, je rozčleněn do areálů, představujících regiony oblastí Slovácka. Celkem je zde umístěno 64 objektů v terénu, který byl uměle modelován navážkami a vysazen zelení tak, aby odpovídal původnímu prostředí. Expozice, situované dovybraných objektů, seznamují návštěvníka se způsobem života a bydlení lidu. Čas utíká a my se vracíme. Loď Danaj se svým kapitánem na nás čeká. Počítám pasažéry, když jsem si jista, že jsme opravdu všichni, domlouvám se s kapitánem a vracíme se zpět. Ve Veselí opět nasedáme do autobusu a po skoro dvou hodinách jsme doma.

Šťastni a nadšeni z nádherného výletu a perfektně prožitého dne!

cestování naše tipy výlet
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.