Zvěřinové speciality, ale i utopence, zavináče nebo smažený sýr nabídnou gastronomické provozy v českém pavilonu na světové výstavě Expo 2015 v Miláně. Hostům budou vařit šéfkuchaři významných českých hotelů a restaurací, a to z českých surovin dopravovaných z tuzemska. Italské Expo se otevře 1. května a potrvá do konce října.
Zaujmout Italy a ještě k tomu v Miláně, které je známé jako město designu a gastronomie, nebude snadné. Proto se provozovatelé rozhodli vsadit na starodávnou mysliveckou kuchyni zahrnující pokrmy ze srnčího, kančího, daňčího, zaječího masa i pernaté zvěře. „Jsem přesvědčen o tom, že česká kuchyně je nejzajímavější právě zvěřinovou kuchyní,“ řekl za provozovatele Bohumil Bochňák. Ceny jídel zatím nebyly stanoveny, čeká se, jak je nastaví ostatní. Třetinka piva by podle předběžných odhadů mohla stát kolem tří eur a hlavní jídlo od deseti do dvaceti eur.
Návštěvníci výstaviště budou moci zavítat do dvou českých restaurací, jedna bude s obsluhou a nabídne zvěřinová jídla, druhá bez obsluhy má být zaměřena na pivo a českou kuchyni. V nabídce zvěřinové restaurace budou například bažantí řízečky, které bývají na jídelních lístcích českých restaurací spíše výjimečně, dále zvěřinový guláš, jelení a daňčí steak nebo srnčí se šípkovou omáčkou. „Naši šéfkuchaři dělají tuto omáčku ze skutečných šípků a zahušťují ji perníkem, takže je voňavá a je to skutečně delikatesní pokrm,“ dodal.
Chybět nemůže ani zajíc na smetaně, což je podle Bochňáka drahá surovina a prakticky biomaso. „Zajíců je velmi málo, dokonce jednu dobu u nás nebyli skoro vůbec, takže se dováželi z Francie,“ připomněl. V druhé restauraci, takzvané tankovně Pilsner Urquell, se budou kromě tradičních jídel, jako je vepřo knedlo zelo, svíčková nebo kachna, podávat třeba utopenci či zavináče. V nabídce bude i smažený sýr, který je v tuzemsku na jídelním lístku snad každé restaurace.
Italští organizátoři očekávají, že do konce října světovou výstavu v Miláně navštíví na 20 milionů lidí.