Jak na zubní náhrady?
Poradí mobilní týmy

Jak na zubní náhrady?
Poradí mobilní týmy

26. 6. 2012

Zhruba 1,4 milionu lidí v České republice – tedy zhruba šestina populace - má snímatelnou zubní náhradu. A často s ní mají problém – náhrada špatně sedí, má tendenci se uvolňovat, usazují se pod ní zbytky jídla. Trápí něco podobného i Vás nebo Vaše blízké? Nechte si zdarma poradit od odborníků, navštivte mobilní Centrum ústní hygieny nebo využijte služeb Corega Hlídky či se podívejte na nové webové stránky www.corega.cz.

I letos totiž odborně vyškolený personál vyjíždí po českých a moravských městech, aby nositelům náhrad zdarma poradil, jak řešit potíže s náhradami, a aby jim ukázal, jak správně používat speciální prostředky pro péči o protézy. Z minulých let již lidé znají mobilní Centrum ústní hygieny, které potkávali na různých veletrzích, koncertech pod širým nebem nebo například v rámci projektu Zdravá města. I v letošním roce se speciálně upravený kamion vydá na celkem sedm zastávek v České republice a na čtyři na Slovensku, na nichž bude poskytovat bezplatné poradenství.

Letos poprvé vyráží do malých obcí a měst tři posádky Corega Hlídky, které se zaměří na města a obce s počtem obyvatel mezi dvěma a deseti tisíci. Podle údajů Českého statistického úřadu tu totiž žije největší procento seniorské populace u nás. Hosteska a dentální hygienistka budou k dispozici jeden den v daném městě a nositelům náhrad názorně ukáží, jak se správně starat o protézy. Corega Hlídka navštíví od května do září zhruba 150 obcí po celé republice.

Změnou také prošly webové stránky www.corega.cz, kde nyní lidé najdou praktické informace a návody, jak se naučit žít se zubní náhradou, na co si dávat pozor a jak se o ni správně starat. Instruktážní filmy pak názorně ukáží, jak správně aplikovat fixační nebo těsnicí krém, jak náhrady nasazovat a snímat a také návod na používání čisticích tablet. Témata jsou přehledně rozdělena podle typu náhrady – tedy částečná snímatelná, kompletní snímatelná a také horní a dolní zubní náhrada tak, aby se každý nositel mohl zaměřit na informace, které jsou pro něj vhodné. Nechybí ani odpovědi na nejčastější otázky a také možnost položit individuální dotaz odborníkovi

Pravidelné používání prostředků péče o zubní náhrady je podle zubních lékařů nezbytné. „Správná fixace a stabilní poloha zubní náhrady v ústech, ať už částečné nebo celkové, výrazně zvyšuje pohodlí, ať už při jídle, mluvení či dalších každodenních činnostech. Lidé, kterým zubní náhrada nedrží pevně nebo jim pod ní ulpívají zbytky jídla, se trápí často zbytečně, protože fixační či těsnicí krém by jejich problémy vyřešil,“ říká MUDr. František Rubeš, zubní lékař a dlouhodobý člen týmu Centra ústní hygieny. Podle jeho zkušeností z konzultací v Centru ústní hygieny lidé také podceňují správnou hygienu dutiny ústní i samotných náhrad.

„Řada nositelů zubních náhrad zanedbává péči o ústní dutinu, nechodí například na pravidelné prohlídky k zubnímu lékaři – zjistili jsme, že až 44 procent nositelů nebylo u zubaře déle jak rok. Snímatelné náhrady také potřebují speciální péči – nestačí je čistit obyčejnými zubními pastami a kartáčky, neboť pryskyřice, z níž jsou náhrady vyrobeny, se může poškrábat. Čisticí tablety na zubní náhrady navíc odstraní i nežádoucí bakterie a mikroorganismy, které mohou být příčinou zápachu a dalších potíží v ústní dutině,“ vysvětluje MUDr. František Rubeš.

 

Zastávky Corega Centra ústní hygieny v ČR

6. – 8. 4.                      Tržnice Zahrady Čech               Litoměřice

13. – 15. 4.                  For Senior                                  Praha

9. 6.                             Kmochův Kolín                            Kolín

16. 6.                           Havířov v květech                       Havířov

16. 8.                           Lázně Luhačovice                     Luhačovice

17. – 19. 8.                 Flora Olomouc                           Olomouc

září                              Dny zdraví                                   Jihlava


zdraví zuby
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.