Dobříňský háj plný sněženek

Dobříňský háj plný sněženek

10. 3. 2015

8. březen je v kalendáři zapsán jako svátek - Mezinárodní den žen. A sluší se tedy obdařit ženu kytičkou. Nutně to nemusí být kytka v květináči či řezaná. Některé ženě, třeba mně, docela postačí kytičková pastva pro oči. A mě ten den můj manžel na takovou pastvu vzal.

Procházkou z Roudnice nad Labem podél Labe, a to proti jeho toku, jsme zakrátko došli až k obci Dobříň. Taková procházka je příjemná v kterémkoli ročním období, ale začátkem března, kdy už toužebně vyhlížíme jaro, je asi nejzajímavější. Zasvěcení milovníci sněženek, kterých se tu prochází spousta, totiž vědí, že teď je ten pravý čas, kdy si přijdou na své.

Přímo u vsi se totiž na břehu řeky rozprostírá rozlehlý lužní háj, jeden z posledních dochovaných polabských lužních lesů na území Ústeckého kraje. Je známý výskytem sněženky předjarní nebo také, chcete-li, sněženky podsněžníku. Obojí je správně.

A skutečně, hned po příchodu na okraj háje se našim očím naskytl pohled, jaký neuvidíme často. Všechny moje představy vzaly za své a udiveně jsem se rozhlížela dokola. Pod holými stromy mezi spadaným listím a tu a tam už i zelenou trávou vystrkují na odiv své bílé květy sněženky. Kam se podíváte, vidíte bílé koberce. Tisíce a tisíce bílých květů, sem tam mezi nimi zasvítí i žluť křivatce žlutého. Při bližším pohledu zaznamenáte, že první sluníčko vylákalo na pastvu i včely a dokonce i motýla! Procházíme se po vyšlapané cestičce a nevíme, kam se dřív podívat. Vypadá to, jako kdyby tu bylo nasněženo. Zdá se, že kdybych si natrhala kytičku a odnesla si ji domů, ani by to nebylo v háji k poznání. Ale to by mě ani nenapadlo, ta křehká krása by stejně dlouho nevydržela a v přírodě je pohled na ni mnohem krásnější. Přestože je tu sněženek tolik, ochránci přírody raději všude rozvěsili upozornění na přísný zákaz trhání sněženek. Takže já jsem vytáhla foťák a o tu krásu se s Vámi rozdělím.

Koncem roku 2010 byl Dobříňský háj, rozkládající se na ploše 21,2 ha, dokonce vyhlášen Přírodní památkou na ochranu lesní vegetace. Součástí lužního háje je i zbytek starého stromořadí většinou dubu letního. Největší z památných stromů prý má obvod kmene 495 cm, jeho nalezení jsem si však musela nechat na příště. Ráda se tam podívám znovu.

květiny naše tipy výlet
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%