Národní divadlo dostane
novější světlejší kabát

Národní divadlo dostane
novější světlejší kabát

11. 6. 2012

Národní divadlo v Praze v následujících více než třech letech projde náročnou rekonstrukcí, na jejímž konci by měly být vyčištěny všechny fasády i venkovní umělecké prvky budovy. Přes svou náročnost se opravy nedotknou provozu.

„O tom, že by se měla fasáda rekonstruovat, jsme začali jednat v roce 2003, nyní k ní konečně přistupujeme,“ řekl ředitel ND Ondřej Černý. „Národní divadlo má přidanou hodnotu v podobě symbolu národní identity, což nás zavazuje k tomu, abychom budově dali důstojný háv,“ dodal Černý. Opravy oficiálně odstartovaly 1. června a podle plánů skončí 15. prosince 2015. Za tři a půl roku rekonstrukcí se opravy dočkají kamenné fasády budovy, stejně jako omítky i veškeré umělecké prvky zdobící „Zlatou kapličku“.

„Budova byla opravována už několikrát, ve 20. letech minulého století, za 2. světové války, mezi lety 1977 až 1983 potom prošla velkou rekonstrukcí, kdy bylo divadlo ke svému stému výročí vlastně znovu otevřeno,“ připomněl Pavel Jerie z Národního památkového ústavu, který bude na průběh rekonstrukcí dohlížet. „Fasády byly očištěny a vyspraveny, ale jak to v dobách centrálně plánovaného hospodářství bývalo, oprava se vlekla a na samotnou opravu fasád bylo minimum času,“ uvedl Jerie s tím, že problémem jsou v současné době také izolace teras a balkonů, odkud na fasády zatéká.

Historická budova má několik částí – hlavní budova má fasády celokamenné, další dvě části jsou potom omítkové. Problémy všech částí budovy by měla rekonstrukce vyřešit, celé divadlo by navíc mělo po vyčištění "prokouknout". Památkáři ale upozorňují, že se lidé nemusí obávat, že by zářilo jako pařížský chrám Notre Damme, který jejich francouzští kolegové vybrousili téměř do bílé barvy. „Budova nebude vypadat jako nová. Plánujeme zesvětlení a vyčištění, barva omítek se přizpůsobí barvě vyčištěných kamenů. Ta očista je možná omytím, ale nemyslete si, že bude budova bílá nebo z jako z nového pískovce," vysvětlil Jerie a zdůraznil, že se nepočítá ani s cíleným "očerňováním" budovy, které se provádělo dříve, prý proto, aby skrylo nedokonalosti oprav.

Cena za nové fasády se vyšplhá na částku 78,81 milionu korun a veškerých prací se ujme firma OHL ŽS, která kromě nejnižší ceny za zhotovení nabídla také zkušenosti s rekonstrukcemi historických památek. „Máme za sebou rekonstrukci plzeňského divadla, olomouckého divadla, nebo rekonstrukci barokních koníren v Lednici, které jsou chráněny UNESCO,“ řekl ředitel firmy Michal Štefl. Provoz divadla by rekonstrukce neměla nijak omezit. Vstup do budovy bude možný stejně jako nyní z Národní třídy i z vchodu od nábřeží, kde budou návštěvníky chránit stříšky. „Samozřejmě respektujeme i to, že je Národní divadlo turisticky zajímavou budovou, takže lešení by nemělo nikdy zakrývat více než jednu její čtvrtinu,“ uzavřel Štefl.

památky rekonstrukce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...