Otevřené památky
Všechny fotografie: Marie Novotná

Otevřené památky

18. 9. 2023

Havlíčkův Brod není jen Havlíček, ale spousta významných a zajímavých míst. Příležitostí podívat se do kostelů, které nejsou vždy pro veřejnost přístupné, byl Den otevřených památek. Umožnil mi se podívat do kostela sv. Vojtěcha a hřbitova kolem, kde se již od r.1965 nepochovává. Je zde i pomník věnovaný rodičům Karla Havlíčka. 

Kostel jako takový je ve velmi špatném stavu a obnova je v nedohlednu. Další moje cesta byla do podzemí, které má pouhých 40 m2. Toto místo mi připomnělo mládí. Tehdy tady bylo jen rozbourané podzemí, jako děti školou povinné jsme zde trávily polední přestávky  byl tam vstup zakázaný).

Na nebevzetí Panny Marie je kostel u náměstí. Stále se zde slouží mše a ve věži je možné vystoupat do bytu ponocného a vidět město z věže. Jen kousek nad náměstím je Kostel klášterní. I zde se slouží mše a pořádají se zde koncerty. Součástí kostela je Boží hrob. Při této příležitosti nejde vynechat Štáflovu chalupu, kde je antikvariát a probíhají tu zajímavé výstavy. Přístupná je celoročně.

V sousedství je kostel Českobratrský. V parku pak kaple sv. Kříže, tak ta je v katastrofickém stavu a je celoročně zavřena. V neposlední řadě nesmím opomenout kosel sv. Kateřiny, který se opravuje již několik let a je veřejnosti nepřístupný. Jeho obnova však pokročila. Střecha byla obnovena, krovy vyměněny a čeká se na krytinu. Oltář byl rozebrán a restaurátoři slíbili, že ho zachrání. Havlíčkovrodští nadšenci pro obnovu založili spolek Epigram, který pořádá různé akce s cílem pomoci kostelu.

Přikládám několik fotoúlovků z akce.

města a obce památky
Hodnocení:
(5.2 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.