Fortna – okouzlující místo nejen pro rozjímání
FPOTO: Dušan Brabec

Fortna – okouzlující místo nejen pro rozjímání

18. 5. 2023

Fortna je klášterem řádu bosých karmelitánů. Objekt s kostelem sv. Benedikta na Hradčanském náměstí v Praze jen málokdo zná, a to přesto, že je veřejnosti přístupný.

Řád bosých karmelitánů je řeholní řád, který vznikl reformou původního karmelitánského řádu sv. Terezií z Ávily a sv. Janem od Kříže ve druhé polovině 16. století ve Španělsku a jeho následným oddělením od původního řádu roku 1593.

V Česku existují komunity ve Slaném (klášter Slaný, který řád převzal v roce 1997 od františkánů) a v Praze na Malé Straně u kostela Panny Marie Vítězné (klášter bosých karmelitánů „U Pražského Jezulátka“, kam se řád vrátil po více než dvoustech letech v roce 1993) a právě též na Hradčanech (Fortna, kam řád přišel teprve v roce 2020 poté, co se z něho do svého nového kláštera v Drastech u Prahy přestěhovaly bosé karmelitky). Historii tohoto místa lze shlédnou na krátkém videu:

 

 

Výraz „karmel“ znamená hebrejsky zahrada a je to pohoří nad izraelským městem Haifa vybíhajícím do Středozemního moře, které je spojené s příběhem a působením starozákonního proroka Eliáše, a kde má karmelitský řád své kořeny. Obecně se řád bosých karmelitánů věnuje tiché modlitbě v komunitě a práci s lidmi. I proto se stal hradčanský klášter otevřeným domem spirituality. Kromě různých kurzů, meditací, psychologických konzultací, osobního koučinku, pravidelných setkání a nedělních mší je nabízen též pobyt v tichu s ubytováním v jednoduše, ale vkusně a účelně zařízených 25 pokojích k zastavení, ztišení a odpočinku pro načerpání sil do dalších dnů zejména v dnešní nelehké době.

Nicméně je zde také možnost zastavit se zcela individuálně, zazvonit na nenápadný zvonek u vchodových dveří s cedulkou Fortna a jen sám či s partnerem se na chvíli ponořit v rajské zahradě osázené stromy, keři a květinami (aktuálně různobarevně kvetoucími tulipány) s nádherným výhledem na Prahu do nadčasového ducha tohoto místa. Posadit se a vnitřně si sám zameditovat.

Optimální je zajít mezi 9 a 17 hodinou. Podrobnosti o Fortně lze nalézt na odkazu www.fortna.eu.

 

 

cestování památky Praha
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.