Sen mládí

Sen mládí

5. 11. 2014

Horký téměř letní den, slunce se kutálí po nebi a paprsky objímá zen. Pokosená louka mě tiše zdraví. V úmorném vedru pomalu odkládám hrábě, usedám do stínu a pozoruji vzdálený obzor. Údolím se vlní řeka, zvony odbíjí poledne a jejich melodie připomíná dusot koní. V poledním žáru se ani lísteček nepohne a přesto je v dálce vidět oblak prachu, který se nejen pohybuje, ale i přibližuje.

Náhle je slyšet několik výstřelů, které vyplaší ptáky schované v keřích vyprahlé prérie a rozčísnou polední ticho. Ze zvířeného prachu se vynořují dva jezdci. Oči se zdráhají uvěřit. Vinnetou, moudrý a statečný náčelník Apačů na koni Ilčí, u sedla Stříbrná puška, ručnice s pažbou zdobenou stříbrem a jeho bílý bratr, zálesák Old Shatterhand „Drtící ruka“, na koni Hatátitla, u sedla pušky medvědobijka a henryovka. Avšak zdá se, že i jezdci jsou překvapeni a seskakují z koně.

Vstávám, třesou se mi kolena a nevím na co se dříve dívat. Těkám pohledem z jezdců na koně, z koní na pušky a zase zpátky tak zaujatě, že téměř nevnímám slova Old Shatterhanda mě adresovaná.
„Není bezpečné pohybovat se po prérii bez doprovodu, obzvláště pro ženy“.
S upřeným pohledem na náčelníka Apačů koktám odpověď, „d d dostavník se o o opravuje“.
„Můžeme Vám dělat společnost, než budete moci pokračovat v cestě?“ následuje dotaz podbarvený úsměvem.
„Ano, děkuji“.

Hladím nádherné hřebce a neodvažuji se vyslovit přání. Netřeba. Vinnetou mi pomáhá do sedla a vede koně prérií. Díky, Vinnetou, díky Old Shatterhande! Dívám se, jak oba jezdci mizí v dálce, když náhle blesk protne oblohu a zahřmí. Zvednu oči, na obloze se převalují šedivé mraky, na louce leží seno a po nedávném setkání ani stopy. Marně pátrám pohledem po krajině a hledám na obzoru známé postavy Divokého Západu.
Sen. Byl to jen sen, neskutečně krásný sen!

sny
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Děkuji vám za milé komentáře. Snít je krásné...
Marie Magdalena Klosová
Také to byli "mí hrdinové".Louskala jsem "mayovky"jednu za druhou.Pěkný a živý sen!
Vladka Steinová
Krásný sen našeho mládí, mám všechny DVD a čas od času si je poučtím, i pro připomínku, že čas je neúprosný. Představitel Vinnetoua, p. Pierre BRICE, kterého jsem na plátně asi jako mnoho tehdejších -náctiletých milovala, má za sebou neuvěřitelých 85 let života.
Soňa Prachfeldová
Snila jsem s Vámi paní Dano
Miroslav Štorch
Karl May byl postavou malý a fyzicky slabý a své sny o spravedlnosti a čestnosti sepsal do příběhů v Americe a Orientu - Old Shatterhad byl silný a překonal nástrahy všech nepřátel, stejně tak jeho bratr Vinnetou. Nakonec sny Karla Maye se nezhmotnily jen v knihách, ale později i ve filmech. Hodně autorů tak realizuje své tužby alespoň v knihách :-) A to Karel May nikdy nenavštívil americký kontinent. Měl velký dar vypravěče a my jsme jeho knihy četli jedním dechem a milovali filmy natočené v bývalé Jugoslávii i jinde. Denní snění za bdělého stavu máme občas asi každý a někdo i častěji. To je zajímavá vlastnost.
Jana Šenbergerová
Pěkně jste se zasnila. :-)
Hana Rypáčková
Musím se přiznat, že jsem ani nemusela spát.V bdělém stavu jsem snila a tak se vžívala do role, že jsem i vykřikla nahlas.Rodiče se na mně dívali s obavami,zda nemám horečku.A sestra se pošklebovala.Už věděla o co jde.
Hana Práglová
Danuš,taky bych takový sen brala.A možná,že nejen jako sen...
Dana Kolářová
Alenko děkuji, měly jsme to stejně. Rodokapsy jsem četla na lavici, pod lavicí, dost jich skončilo ve sborovně a docela mne mrzí, že nemám spočítáno, kolik jsem jich tehdy „přelouskala“. :-)
Alena Vávrová
Také jsem ty filmy tenkrát hltala a také se na ně mohu podívat znovu i po tolika letech. Ovšem s protagonisty jsem se setkala již mnohem, mnohem dřív, když jsem jako školačka objevila v tatínkově skříni hromádku rodokopasů a několik románů K. Maye. To jsem ještě četla greenhorn , Sam Hawkins a Old Shatterhand tak, jak se to píše ;-). Moc hezká fabulace, Dani,

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...