Listopadové zastavení

Listopadové zastavení

6. 11. 2014

Listopad je měsíc v přírodě sice  velmi krásný, ale jinak smutný. Už do odpoledne se opře tma a začne se svítit. Svíčky mají svou romantiku, ale svítit v kanceláři, na úřadech či ve školách svíčkami jako za starých časů by bylo dnes nepřípustné.

Po Dušičkách, kdy jsme rozjímali a vzpomínali na své blízké, pak přichází Svatomartinské slavnosti a husička. To si pamatuji z dětství, jak babička vždy husičku dávala na pekáč, jak mi ukazovala, jak se dělají bramborové knedlíky, ale i chlupaté a k tomu všemu se pilo dobré vínko. My děti jsme dostávali Grenadinu, ta se dělala z domácí malinové šťávy, sodovky ze sifonu a lehce lesního ovoce buď z kompotu, anebo co dům dal.

Jak se scházeli hosté u babičky a dědy v domě, tak jsme i my děti si připadaly jako dospělí a hrály jsme si a těšily se, že budeme dlouho vzhůru. Byla to hezká domácí atmosféra, výměna názorů často mezi dědečky vřela, ale babičky se smály u vínka a my jsme švitořili. Na starém starožitném kredenci byly vystaveny láhve vína a ochutnávalo se. Ty vzpomínky jsou ve mne stále i po letech. Žádná televize, jen se vyprávělo, popřípadě jsme večer slýchali hudbu z gramofonu. Bylo to hezké.

Dříve se pilo hodně piva, i na Svatého Martina, víno se pije více až od 60. let. Vínu jsem přišla na chuť v Austrálii. Tam jsme se od Čechoaustrala a majitele jedné vinice dozvěděli, že dějiny australského vína nejsou tak staré ani jako Austrálie. Zatímco dějiny našeho vínečka mají dlouhodobou historii. A tak v listopadu pijeme nejen naše vína, ale i ta australská. Jsou lahodná, zakulacená, plná a vřelá. Atmosféra a ochutnávky v krásných číších je lahoda. Všem doporučuji Jacob´s Creek Shiraz Cabernet nebo Chardonnay Sémillon Colombard. Z našich vín si asi každý vybere to své oblíbené.

Mějte hezké listopadové dny a dejte si tu sklenku či číši dobrého vínka.

příroda víno
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miluše Převrátilová
Moc hezký článek i fotka :-)
Eva Balúchová
V našem regionu je tolik nabídek,že nevím kam dřív.
Alena Tollarová
Já ve své paměti také žádné Svatomartinské slavnosti nemám. Až poté co vznikla tradice Svatomartinského vína a náš syn přiměřeného věku, dostává tradičně k svátku lahvinku. A jen tak mimochodem, ve zdejším regionu bude mít letos svoje svatomartinské jen Roudnice nad Labem.
Eva Balúchová
Hani,u nás se tahle tradice vůbec nedržela.Až před pár lety jsme jely do Brna na náměstí Svobody a 11.11. v 11h se otevřela první láhev Svatomartinského vína za zpěvu krásné písničky Vinohrady,vinohrady....Pamatuji si,že ten den krásně chumelilo,všichni jsme drželi skleničky s vínem a zpívali. Ten den sice na husu nedošlo,ale byl to moc hezký den a teď každý rok jezdím na Svatomartinské.
Jana Šenbergerová
K mým podzimům patřilo hlavně hrabání listí a jeho pálení a za dlouhých večerů hraní karet s babičkou a dědou. Vzpomínali při tom na minulé časy, popíjeli meltu nebo čaj a já mívala pocit, že nikdy nebudu tak stará jako oni. A je to tady. Na rozdíl od nich popíjím víno. Mám ráda mladé, roztančené. Také vám přeji pohodový listopad.
Eva Mužíková
Paní Hano, díky za oživené vzpomínky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.