Listopadové zastavení

Listopadové zastavení

6. 11. 2014

Listopad je měsíc v přírodě sice  velmi krásný, ale jinak smutný. Už do odpoledne se opře tma a začne se svítit. Svíčky mají svou romantiku, ale svítit v kanceláři, na úřadech či ve školách svíčkami jako za starých časů by bylo dnes nepřípustné.

Po Dušičkách, kdy jsme rozjímali a vzpomínali na své blízké, pak přichází Svatomartinské slavnosti a husička. To si pamatuji z dětství, jak babička vždy husičku dávala na pekáč, jak mi ukazovala, jak se dělají bramborové knedlíky, ale i chlupaté a k tomu všemu se pilo dobré vínko. My děti jsme dostávali Grenadinu, ta se dělala z domácí malinové šťávy, sodovky ze sifonu a lehce lesního ovoce buď z kompotu, anebo co dům dal.

Jak se scházeli hosté u babičky a dědy v domě, tak jsme i my děti si připadaly jako dospělí a hrály jsme si a těšily se, že budeme dlouho vzhůru. Byla to hezká domácí atmosféra, výměna názorů často mezi dědečky vřela, ale babičky se smály u vínka a my jsme švitořili. Na starém starožitném kredenci byly vystaveny láhve vína a ochutnávalo se. Ty vzpomínky jsou ve mne stále i po letech. Žádná televize, jen se vyprávělo, popřípadě jsme večer slýchali hudbu z gramofonu. Bylo to hezké.

Dříve se pilo hodně piva, i na Svatého Martina, víno se pije více až od 60. let. Vínu jsem přišla na chuť v Austrálii. Tam jsme se od Čechoaustrala a majitele jedné vinice dozvěděli, že dějiny australského vína nejsou tak staré ani jako Austrálie. Zatímco dějiny našeho vínečka mají dlouhodobou historii. A tak v listopadu pijeme nejen naše vína, ale i ta australská. Jsou lahodná, zakulacená, plná a vřelá. Atmosféra a ochutnávky v krásných číších je lahoda. Všem doporučuji Jacob´s Creek Shiraz Cabernet nebo Chardonnay Sémillon Colombard. Z našich vín si asi každý vybere to své oblíbené.

Mějte hezké listopadové dny a dejte si tu sklenku či číši dobrého vínka.

příroda víno
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%