Učím se rychle aneb
Seniorům pejsci sluší!

Učím se rychle aneb
Seniorům pejsci sluší!

8. 10. 2014

„Ještě pár měsíců a budu dobře vychovaná.“ Touto větou jsem ukončila jeden z příběhů, popisujících naše soužití s psí slečnou z útulku, aniž bych tušila, co bude následovat. Rozhodnutí uchovat si vůdčí roli ve smečce, nabyté studiem několika odborných prací veterinářů i chovatelů o výchově štěňat selhalo a skončilo u základní poslušnosti pejska.

Já se vyvíjím dále. Díky Čikině, kterou podezřívám z úmyslu získat maximální profit ze všeho co se děje kolem ní, ostatně v současnosti není výjimkou, se stále zdokonaluji. Někdy vzdoruji, ale při pohledu na neodolatelné variace získání přízně znejistím a následuji neverbální pokyny.

Vlečena na vodítku procházím Zámeckou zahradou s pocitem vzorné chovatelky, přestože po roce vím, že totéž si myslí i čtyřnohá společnice. Nabízí překvapení v keřích, plašení kachen, strašení veverek, a když uspokojí své pudy, znechucena mojí neschopností přidá na tempu a obvykle nepředvídatelně zrychlí. Běh se neslučuje s mým věkem a nezbývá než ukázat, kdo je u nás hlavou rodiny. S viditelnou neochotou zpomalí, zaboří čumák do země, tvrdohlavě zkoumá každou píď půdy v dosahu, a ve finále táhnu já ji jako dřevěného kačera z doby dětství mého dědečka.

Večer mám vymezený čas na sledování televizních programů. Kolem desáté hodiny přijde s výzvou ke spánku. Jen se dívá a po vysvětlení, že ještě nejdu spát, poslušně odejde. Neuplyne ani deset minut a je zpět s plyšákem v tlamičce. Nabízí přetahovanou, prohry a vítězství, a odmítnuta odchází zpět na místo. Ponechá mi krátký čas na rozmyšlenou do chvíle, kdy obvykle na obrazovce dochází k vyjasnění zápletky, vrací se s plyšákem v tlamě a mává s ním přede mnou zuřivě ze strany na stranu jako s neposlušným štěnětem. Většinou se vzdám a jdu si lehnout. Jednou jsem „večerku“ přetáhla a vplížila se do postele v domnění, že nejsem pod kontrolou. Omyl! Ulehla jsem a po chvíli přemítání nadzvedla pokrývku s úmyslem dojít pro sklenici vody. Neakceptovatelná troufalost. Bdělý miláček mě tlapkami zastlal zpět do postele a vrčením mi naznačil „Pokud se pohneš, tak s tebou zatočím!“ Pochopila jsem.

Je to nekonečný příběh, věčná inspirace, a pokud chcete poznat bezmeznou lásku, nabídněte některému pejskovi nebo kočičce z útulku domov. Bude šťastni. Seniorům pejsci sluší!

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Jani, tento článek mi unikl.... líčení zážitků s Čikinou mi připomíná Bertíka...stále něco nosí a nosí a čučí a čučí s tím u postele, dokud nezareaguji.. kolikrát bych ho nejraději už něčím přetáhla, ale... stejně mne to baví... Hezké chvilky s Čikinou, pohlazení ode mne a olíznutí od Bertíka
Eva Krausová
Paní Jano, myslela jsem, že Čikinka je malý pes, ale koukám na obrázek, vzala jste si z útulku psa velkého a to má můj obdiv, zvláště pokud nebydlíte v rodinném domě. Článek mne pobavil, máme to všichni stejné s našimi pejsky-ty zážitky. Nechť jich máte ještě hromádku/niko-li psí/ těch zážitků ve zdraví.
Zoja Sedláčková
Hezké a typické. Kdysi dávno přinesla domů moje sestra štěňátko sotva do dlaně. Mamka ale trvala na tom aby zůstávalo venku. Jak šel čas, obě jsme z domova odešly, zemřela babička a mamka zůstala s Bobíkem sama. Nejen, že samozřejmě mohl do domu ale i do mamčiny postele, na židli ke stolu. Prostě si ji dokonale ochočil.
Zdenka Jírová
Čikinku znám, jeto roztomilý a chytrý pejsek. Zdaleka mě už poznává a "táhne " svou paničku ke mně. Chodíváme na společné procházky a Čikina si je toho vědoma.Já pejska nemám, ale vlastním dvě kočičky , s kterými se také nenudím. S "výchovou" máme asi stejné zkušenosti, mé kočky si mne také dobře vychovaly.
Olga Štolbová
Moc hezké vyprávění. Pejsky miluju, ale nemám, protože ještě víc miluju kočky. Taková sametová mazlivá kočulína na klíně, tomu říkám opravdový relax.
Hana Rypáčková
Moc pěkné a vtipné čtení, přesně náš pudl Venda.To večerní zahánění do postele,štěká a cuká hlavou,aby bylo jasné, kam máme zamířit.První pes z dob pracovního procesu nebyl tak rozmazlený...
Zuzana Pivcová
Vaše vyprávění mii silně připomíná vztah mé kolegyně Ály a jejího jezevčíka Edy. Ten ji má také ochočenou "jak tatranskou veverku". Ale je to správná dvojka. Já mám v současnosti už jen znalosti kočičí, ale vztah má rovněž daná pravidla (ve prospěch koček:-)). Zvířátka jsou báječná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 11. týden

V minulém týdnu se v Hollywoodu rozdávaly filmové ceny Oscar. A sošky (České lvy) za nejlepší snímky uplynulého roku se udělovaly i v Česku. Právě filmy budou tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

19%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%