Ivan Trojan: nesmělý i běsný
mág českého divadla a filmu

Ivan Trojan: nesmělý i běsný
mág českého divadla a filmu

29. 6. 2014

Má pět Českých lvů, cenu Thálie, televizní cenu Elsa i Zlatou nymfu z televizního festivalu v Monte Carlu a nominaci na Radoka. Letos byl v anketě TýTý vyhlášen nejpopulárnějším hercem, na Art Film Festu v Trenčianských Teplicích právě převzal cenu Hercova mise. To jsou ocenění herce Ivana Trojana z Dejvického divadla, který poslední červnový den oslaví 50. narozeniny. Jak sám herec říká, ocenění jsou příjemná, ale důležitější je podle něj samotná tvorba.

„Pokud jde o cenu profesní od kolegů či kritiků, je to velice povzbuzující, potěší to a já si jí vážím. Ale druhý den už vůbec nic neznamená, protože je nutno znovu se pustit do dalších strastiplných hledání u této profese,“ říká Trojan.

Hereckou branži miluje, i když je podle jeho slov náročná a nevyzpytatelná. „V herectví mě stále baví zkoušet, kam až mohu dojít. Je to ovšem poměrně riskantní a těžká práce, kterou si stále nesete s sebou,“ míní herec, jehož projev s nádechem jemné komiky je tak věrohodný a uvěřitelný, že se divák s jeho postavou dokáže lehce ztotožnit.

Z Vinohrad do Dejvic

Jeho prvním angažmá po absolvování DAMU bylo rok před listopadem 1989 tehdejší Realistické divadlo, kde se poprvé setkal s Miroslavem Krobotem při práci na inscenaci Merlin aneb Pustá zem. „Tady jsem podepsal petici za propuštění Václava Havla i Několik vět. Hrála se tam Res publica. Divadelní koláž vzpomínek na první republiku, v níž zaznívaly i myšlenky Čapka i obou Masaryků. Vždycky seděli v hledišti nějací estébáci. Ale i disidenti, včetně Václava Havla.“

V roce 1990 přešel na Vinohrady, kde zaujal kreacemi Romea, Ivana v Bratrech Karamazových či jako Kamil Champsboisy v komedii Brouk v hlavě. Premiéru měla v roce 1996, rok poté Trojan Vinohrady opustil a s Lukášem Hlavicou se připojil k nově formovanému souboru Dejvického divadla.

„Pan Krobot tehdy odešel z Národního divadla s celým ročníkem DAMU. Je to nesmírně skromný člověk, neustále se snaží hledat a objevovat věci, které nás zajímají a někam posouvají. Jeho či naše úspěchy s ním nic nedělají, je poměrně konstantní a přitom velmi objevitelský,“ popisuje Trojan, který na Vinohradech v Menzelově inscenaci Feydeauovy frašky Brouk v hlavě stále hostuje. Během téměř osmnácti let tu zatím měla 337 repríz.

„Když jsem z Vinohrad odcházel, myslel jsem si, že do roka a do dne dohraju všechny role a už se tam nevrátím. Toto představení ale diváci nepustili. Pro mě to je možnost potkat se s lidmi, které jsem měl rád, a zahrát si na velkém jevišti, ke kterému necítím nesympatie. Ta hra je báječná a role příjemná,“ uvádí.

Jeho odchod z Vinohradského divadla, kam nastoupil v roce 1990, po osmi letech do vznikajícího souboru Dejvického divadla mnohé překvapil. Dnes jsou Dejvice jednou z nejprestižnějších pražských scén. V létě zde vystřídá Krobota na pozici uměleckého šéfa Michal Vajdička. Velkou změnu však Trojan nečeká. „Už tu připravil dvě inscenace. Když se mezi námi objevil poprvé, připadalo mi, jakoby s námi už deset let dělal. A takový pocit jsme měli všichni. I proto jsme se shodli, aby v Krobotově práci pokračoval,“ říká herec, který exceluje také na filmovém plátně i na obrazovce. Srdce televizních diváků si získal například v Četnických humoreskách s policistou Béďou Jarým.

Objev režisérů i diváků

Na českou filmovou scénu vstoupil až v pětatřiceti, aby se ihned stal jedním z nejobsazovanějších herců. Ivan Trojan má schopnost být v každé roli autentický, což z něj činí u režisérů i diváků sázku na jistotu. Jeho filmová galerie se hemží podivíny a patologickými osobnostmi – neurotický chirurg Ondřej v Samotářích, Petr v Příbězích obyčejného šílenství, Václav, úchylný voyuer Oliver ve Viditelném světě. „Musíte se hlídat, i když vypouštíte své běsy a vášně,“ připomíná Trojan.

Za hlavní roli kriminálního příběhu z padesátých let Ve stínu (2012) v režii Davida Ondříčka inkasoval pátého lva do své smečky. Ty předchozí se mu shromáždili za filmy Smradi, Václav, Musím tě svést a Jedna ruka netleská.

Pro hitlerovský projev v posledně jmenovaném filmu studoval filmy z vůdcova života. A role elegantního diplomata ve filmu Medvídek (2007) jej údajně intelektuálně převyšuje. „Myslím, že jsem taková držka se zajímavýma očima,“ myslí si bez servítků o sobě.

Na podzim se objeví v mrazivé televizní komedii Osmy, v níž ztvárnil úředníčka, který v roce 1980 v opilosti podepsal Chartu 77. Jeho šéfa v podniku bytového hospodářství hraje právě Krobot, který začátkem července uvede v soutěži karlovarského festivalu svůj celovečerní filmový debut Díra u Hanušovic, ve kterém poprvé s plnovousem hraje i Trojan. V posledních týdnech natáčel tucet epizod seriálu režiséra Ivana Pokorného podle scénáře Ivy Procházkové Vraždy v kruhu. „Tuto krimisérii budeme dotáčet v září a v říjnu, hraju v ní hlavního policajta,“ podotýká.

Základem je slušnost

Své životní jubileum oslaví populární herec narozeninovým sportem ve vesnici, kde měl svatbu. „Vždy to pro mě byla záminka zahrát si kopanou a pozvat k tomu kamarády i kolegy. Přijedou například David Ondříček, Vojta Dyk, David Novotný a spousta dalších. Hrajeme fotbal proti místním a stala se z toho už tradice,“ vypráví herec, jehož životním krédem je slušnost.

„Zkrátka být slušný člověk a neubližovat – to je to první, co mě napadlo. Spíše se snažím být takový. Byl bych rád, kdybychom všichni více soucítili, se sebou navzájem i s těmi kolem. Svět by byl lepší a více bychom si rozuměli,“ míní čerstvý padesátník. Pochází z herecké rodiny, jeho otcem je Ladislav Trojan a bratrem producent i režisér Ondřej Trojan.

Jak je bravurní na filmovém plátně, tak v soukromí je překvapivě plachý a nejistý: „Jsem úzkostlivej a neurotickej.“ V neokázalosti a skromnosti drží laťku stejně vysoko jako v hereckých výkonech. S Klárou Pollertovou má Trojan čtyři syny s tradičními českými jmény – František, Josef, Antonín a Václav. A relaxuje nejraději pohybem: „Při sportu si odpočinu, zapomínám na práci, na starosti v rodině. To je asi můj největší ventil, proto se ho tak držím,“ uzavírá Trojan, který v mládí hrával závodně basketbal.

herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
Dobrý den,bezesporu vynikající herec, široká škála ztvárnění postav,inteligentní, o to více mě na něho mrzí, že se pro peníze zaprodává, jako ostatně mnoho jejho dalších kolegů, na debilní reklamy tuším pro T mobile.....asi herci mají pořád málo... a chtějí více. A více...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%