Není nad úsměv
Ilustrační foto: Ingimage

Není nad úsměv

26. 1. 2024

Jsme ve věku, kdy bychom asi na prstech spočítali ty, kteří jsou zdraví. Ale co je to zdraví? Jen to fyzické? A co duševní, mentální, emoční, sociální, duchovní? Teprve tento komplex tvoří naši vnitřní pohodu a vnější výraz. Usmíváte se? Smějete se? Je Vám dobře na světě?

Já mám přes šedesát let a vždy jsem si přála být zdravá, dělala jsem pro to téměř vše. Dosáhla jsem i Zlaté Jánského plakety.  Ale život se mnou trochu zamávat, připravil mi překvapení a události, že jsem mnohdy nevěřila, že se z toho dostanu. Po stránce fyzické zlomené nohy a ruce, výrony, úrazy hlavy, brady, vyoperování slepého střeva, mandlí, několika metrů křečových žil, kýly břišní i tříselné, 40 let migréna, potraty, bolesti páteře, rakovina, ablace prsu. A z duševní oblasti rozvod, úmrtí manžela před několika lety, rakovina, během dvou let úmrtí tchána, tchýně, maminky, dvou tet, strýce, zavraždění kamarádů, péče o nemocného tatínka.

Na malou holku toho bylo dost. Ale snažila jsem se vždy ze situace něco vytěžit, obklopila jsem se dobrými lidmi, mou rodinou (dnes i vnoučaty), dávala si smysluplné cíle a s optimismem mně vrozeným vše překonávala.

Dnes nemám skoro žádný volný čas, pořád jsem někde v něčem zapojená. Dokonce studuji Univerzitu 3.věku FTVS v Praze, kam dojíždím až od Opavy. 

Je moc dobře, že se dnes stále více objevují organizace, které pomáhají lidem a zapojují do aktivit naši generaci. Pokud nám to zdraví dovolí, rádi se účastníme nejrůznějších kurzů a akcí a děláme si radost. Myslím, že s úsměvem a optimismem jde všechno lépe! Usmívejme se, sluší nám to! A je to zadarmo!   

 

 

 

 

aktivní senioři Můj příběh zdraví
Hodnocení:
(4.9 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Danielo, právě jste se zasloužila o úsměv na mé tváři. Máte toho za sebou požehnaně. Ale to tady asi nejeden z nás. Dobrého I zlého. Když jsem se jako dítě něčemu příliš zpěčovala, říkali mi: "Jen počkej, on tě život naučí." Jsem docela učenlivá, takže mě opravdu naučil, že všechno zlé je k něčemu dobré. A to "nejhorší", co přijde nakonec, se ukáže být nejlepším. Proto nemám žádný důvod neusmívat se. Ať se vám i nadále daří užívat všech darů, které nám život přináší.
Alena Velková
To je pravda, teď na to koukám taky...nicméně příběh je to silný.
Petr Dvořák
Kde se stala chyba, když po prokliknutí se na profil autorky článku "Daniela Radková" - se mi objevuje „Uživatel nebyl nalezen.“???

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.